Читај ми!

Најтоплији јануар од када се води евиденција

Планета наставља да обара рекорде. Јануар 2024. године глобално је био најтоплији први месец у години од како се води евиденција. То је осми месец заредом који обара рекорде, док су температуре површине мора рекордно високе десет месеци узастопно, наводи се у извештају Светске метеоролошке организације.

Просечна месечна температура ваздуха у јануару била је у просеку за 1,66 степени Целзијусових виша од референтног јануарског просека с краја 19. века – прединдустријског периода.

Температура је била за 0,7 степени Целзијуса изнад јануарског просека за период од 1991 до 2020. године и 0,12 степени Целзијусових изнад температуре претходно најтоплијег јануара 2020. године, према Коперникус служби за климатске промене.

То не значи да је свет премашио циљ нижег нивоа од 1,5
степени Целзијусових изнад прединдустријске ере који се помиње у Париском споразуму о климатским променама. Париски споразум се односи на дугорочно загревање током више година, а не на месечна или годишња прекорачења.

Ел Нињо је почео да слаби у екваторијалном Пацифику, али су температуре ваздуха над морем остале на неуобичајено високом нивоу.

Просечна глобална температура површине мора за јануар достигла је 20,97 степени Целзијусових, што је 0,26 степени Целзијуса топлије од претходног најтоплијег јануара 2016. године.

Светска метеоролошка организација (СМО) је већ потврдила да је 2023. година била далеко најтоплија година у историји због климатских промена изазваних људским фактором и загревања као последице Ел Ниња.

Коначни извештај СМО о стању глобалне климе за 2023. биће објављен за Светски метеоролошки дан 23. марта 2024. године.

среда, 17. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво