Читај ми!

Поларни медвед угинуо од птичјег грипа на Аљасци

На северним падинама Аљаске пронађен је угинули медвед који је страдао од птичјег грипа. Како истраживачи наводе, међу животињским популацијама у свету постоји високо патогени птичији грип.

Смрт поларног медведа од птичјег грипа је прва глобална појава и знак постојаности вируса који је већ убио огроман број птица и бројних сисара, а који и даље кружи међу дивљим популацијама животиња.

Животиња је пронађена у Уткиагвику, на крајњем северу земље, која је погођена таласом  птичјег грипа, који је последица досељавања и миграција великог броја птица у протеклих неколико година. Птичји грип откривен је код популација делфине, код лисица, видри....

Вирус познат као Х5Н1 такође може да зарази људе, обично оне који раде са пернатим животињама.

"Ово је први регистровани случај угинућа поларног медведа", рекао је ветеринар др Боб Герлах. Поларни медведи, сматрају се животињама чија је популација угрожена и којој  прети изумирање.

Они су посебно угрожени због климатских промена, јер загревање Арктика значи мање леда на мору, а он је неопходан за лов и одгајање младунчади.

Поларни медведи играју кључну улогу као предатор у региону и одржавају ланац исхране здравим једући друге предаторе.Приморани су да се хране другачије због несташице хране и топљења леда.

Претпоставка је да је медвед са Аљаске могао да поједе заражену птицу птичјим грипом и да страда од последица.

„Ако птица умре од грипа, посебно у хладном окружењу, вирус може дуже да опстане. Епидемија је упорна и смртоносна“, истакао је др Боб Герлах.

Болест се шири, а у Аризони је регистрован први случај страдања веверице.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво