Читај ми!

Сасвим је сигурно да ће 2023. бити најтоплија година од када се врше мерења

Сада је скоро сигурно да ће 2023. година, у којој су виђени смртоносни топлотни таласи, поплаве и пожари – бити најтоплија година од када се врше мерења. Предвиђање је утолико сигурније због изузетно високих октобарских температура.

Глобалне температуре ваздуха биле су 0,4 степена више него у претходно најтоплијем октобру 2019. године. На крилима великих емисија угљен-диоксида и феномена Ел Нињо, ово је пети месец заредом у којем се бележи рекордна температура.

Екстремне глобалне температуре наставиће се и 2024. године, истичу стручњаци.

То да ће ова година бити најтоплија до сада забележена је неизбежно – последња два месеца 2023. тешко да ће променити тај тренд, а високе температуре широм света наставиле су се и у новембру.

Број дана који су премашили повећање од 1,5 степени Целзијуса већ је достигао нови рекорд, и то неколико месеци пре краја године. Јул је био толико топао да је можда био најврелији месец у последњих 120.000 година, док су септембарске температуре премашиле претходни рекорд за невероватних 0,5 степени Целзијуса.

Октобар није био неуобичајено топао као септембар, али јесте премашио претходни рекорд, наводи Служба за праћење климатских промена „Коперник“.

Био је за 1,7 степени топлији од прединдустријског просека, односно пре него што је човечанство почело да, сагоревајући фосилна горива, избацује огромне количине угљен-диоксида у атмосферу.

Топлоту коју је свет искусио током читаве године значи да је „скоро сигурно“ да ће 2023. бити најтоплија година од када се води евиденција, премашујући 2016. годину.

„Не видимо никакав знак да ће овогодишњи низ изузетних рекордно топлих месеци бити прекинут у скорије време“, каже за Би-Би-Си Зик Хаусфатер, климатолог пројекта „Беркли Ерт“ (Berkeley Earth).

Имајући у виду досадашње податке, скоро је сигурно да ће по свим сетовима података 2023. бити најтоплија година забележена. Шансе су веће од 99 одсто“, додао је Хаусфатер.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво