Читај ми!

УН: Стигла ера глобалног кључања, нижу се температурни рекорди

Јул 2023. би требало да пређе сва претходна мерења температуре рекао је генерални секретар УН-а Антонио Гутереш након што су научници истакли да је текући месец на путу да буде најтоплији месец од кад се врше званична мерења.

УН: Стигла ера глобалног кључања, нижу се температурни рекорди УН: Стигла ера глобалног кључања, нижу се температурни рекорди

Светска метеоролошка организација Уједињених нација (СМО) и Служба за климатске промене Коперникус Европске уније, такође су у заједничком саопштењу навели да је „изузетно вероватно“ да ће јул 2023. оборити све досадашње температурне рекорде.

„Не морамо да чекамо крај месеца да бисмо то сазнали. Упркос `мини-леденом добу` у наредним данима, јул 2023. ће срушити рекорде широм света“, рекао је Гутереш у Њујорку.

„Климатске промене су ту и то је застрашујуће. И то је тек почетак", рекао је Гутешеш новинарима, додајући да је „стигла ера глобалног кључања".

Последице јулске врућине примећене су широм света. Хиљаде туриста побегло је од пожара на грчком острву Родос, а много више њих је претрпело таласе врућине широм југозапада САД. Температуре у северозападном кинеском граду порасле су на чак 52,2 степена, оборивши национални рекорд.

Иако СМО не би одмах прогласио рекорд, већ је чекао да сви финализовани подаци буду доступни у августу, анализа немачког Универзитета у Лајпцигу објављена у четвртак показала је да ће јул 2023. бити заиста „месец рекорда“.

Предвиђа се да ће средња глобална температура овог месеца бити за најмање 0,2 Целзијусова степена већа у односу на јул 2019. године, која је некадашња најтоплија година у 174-годишњем опсервационом периоду, подаци су ЕУ. Разлика између садашњег и јула 2019. је „толико значајна да већ сада можемо са апсолутном сигурношћу рећи да ће то бити најтоплији јул", рекао је климатолог из Лајпцига Карстен Хаусштајн. СМО је потврдио да су прве три недеље јула биле најтоплије до сада.

Загревање неупитно све док се ослањамо на фосилна горива

Коментаришући образац раста, Мајкл Ман, климатолог са Универзитета у Пенсилванији, рекао је да је до средине јула било јасно да ће то бити рекордно топао месец и дао је „индикатор да ће планета наставити да се загрева као све док сагоревамо фосилна горива“.

Уобичајено, глобална средња температура за јул је око 16 степени, укључујући зиму на јужној хемисфери. Али овог јула температура је порасла на око 17 степени.

Штавише, „можда ћемо морати да се вратимо хиљадама, ако не и десетинама хиљада година уназад да бисмо пронашли сличне топле услове на нашој планети“, рекао је Хаусштајн.

Рани, мање фино-подешени климатски записи, прикупљени из ентитета као што су ледена језгра и прстенови дрвећа - сугеришу да Земља није била овако врућа 120.000 година.

Високе температуре утицале су на делове планете. Док је ноћно време обично хладније у пустињи, Долина смрти у америчкој држави Калифорнија је забележила најтоплију забележену ноћ управо - овог месеца.

Пожари у Канади горели су невиђеним темпом. А Француска, Шпанија, Немачка и Пољска су биле под великим топлотним таласом, док се жива пењала до средине 40-их подеока на италијанском острву Сицилија, чији је део захваћен пожарима.

Чак и једно од најхладнијих места на Земљи - Антарктик - осећа врућину. Морски лед је тренутно на рекордно ниском нивоу током зиме на јужној хемисфери, а то је време када би лед ускоро требало да достигне свој максимум.

У међувремену, рекордне падавине и поплаве поплавиле су Јужну Кореју, Јапан, Индију и Пакистан.

„Глобална средња температура (сама) не убија никога“, рекла је Фридерике Ото, научница са Института за климатске промене Грентам у Лондону. „Али, додаје да се 'најтоплији јул икада' манифестује кроз екстремне временске прилике широм света.

Јул је традиционално најтоплији месец у години, а ЕУ је саопштила да не предвиђа да ће август премашити рекорд постављен овог месеца.

Међутим, научници очекују да ће 2023. или 2024. завршити као најтоплија година у књигама рекорда, надмашивши 2016. годину.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара