Америчка влада изрекла прву казну због свемирског отпада

Америчка компанија „Диш нетворк“ мораће да плати 150.000 долара јер је прекршила правило о одлагању свемирског отпада. То је први случај кажњавања за прљање свемира.

Америчка влада изрекла прву казну због свемирског отпада Америчка влада изрекла прву казну због свемирског отпада

Америчка Федерална комисија за комуникације (FCC) изрекла је прву казну компанији која је прекршила њено правило о одлагању свемирског отпада.

„Диш нетворк“, компанија која пружа медијске услуге преко сателитског сигнала мора да плати 150.000 долара Комисији због неуспешног уклањања сателита „EchoStar-7“ из Земљине орбите. Сателит је у свемиру више од две деценије.

Уклањање објеката из орбите важан је аспект управљања космичким отпадом. На тај начин избегавају се судари са другим сателитима или објектима који се нађу у Земљиној орбити.

Уместо да правилно уклони сателит, „Диш нетворк“ га је послао у „орбиту за одлагање“ на висини довољно ниској да представља ризик од такозваног орбиталног отпада.

„Како сателитске операције постају све заступљеније и космичка економија се убрзава, морамо бити сигурни да се оператери придржавају својих обавеза“, истакао је шеф регулаторног тела FCC за спровођење одлука Лојан А. Игал, у саопштењу у којем је најављено кажњавање америчке медијске компаније.

„Диш нетворк“ је 2002. године лансирао сателит у геостационарну орбиту – поље свемира које почиње 36.000 километара изнад Земљиног тла.

Компанија је 2012. прихватила план за ублажавање орбиталног отпада, као и да ће, по завршетку своје мисије, послати „EchoStar-7“ у део орбите познат као гробље, који се налази око 300 километара изнад места где је сателит био стациониран, где не би представљао ризик за друге активне сателите.

Међутим, 2022. године, „Диш“ је схватио да сателит нема довољно горива и да неће моћи да стигне на жељено одредиште.

Уместо на гробљу, сателит је завршио на 122 километра изнад области активне геостационарне орбите, то јест 178 километара од планиране локације.

Свемирски отпад, који FCC дефинише као вештачке објекте који круже око Земље, а нису функционалне свемирске летелице, представља разлог за све већу забринутост за ову организацију.

Што више старог материјала остане у орбити, то је, као истичу, новим сателитима теже да започну и заврше своје мисије.

Прошле године је усвојено правило којим се од сателитских оператора захтева да одложе своје сателите у року од пет година од завршетка мисије.

„Тренутно постоје хиљаде метричких тона орбиталног отпада у ваздуху изнад и његова количина ће расти. Морамо да решимо тај проблем. Јер ако то не учинимо, ово свемирско смеће би могло да ограничи нове могућности“, поручила је председница FCC-ја Џесика Розенворцел у изјави убрзо након усвајања правила прошле године.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара