Читај ми!

Париз враћа купање у Сени после 100 година

Годину дана до почетка Олимпијских игара, Париз је у завршној фази историјског чишћења захваљујући коме ће после 100 година Сена видети пливаче и рониоце.

Париз враћа купање у Сени после 100 година Париз враћа купање у Сени после 100 година

Купање у Сени је било забрањено читав век због прљаве воде, тако да ће ово чишћење реке, пројекат у који је уложено 1,4 милијарде евра, бити једно од најзначајнијих добробити које је донела организација Олимпијских игара.

Не само да су три олимпијска и параолимпијска догађаја - триатлон, маратонско пливање и паратриатлон - планирана да се одрже у Сени у централном Паризу, већ ће до 2025. године бити доступна три подручја за пливање на отвореном са кеја, пише Би-Би-Си.

„Када људи буду видели спортисте како без бојазни од здравствених проблема пливају у Сени, сигурно ће их то охрабрити да се врате на реку“, предвиђа Пјер Бабадан, заменик градоначелника Париза задужен за Олимпијске игре. „То је наш допринос за будућност.“

Као и многи други градови, и Париз је доживео драстичан пад квалитета воде у реци захваљујући отпадним водама из индустријских постројења и санитарним захтевима све већег броја становника.

Речни екосистем је био угрожен до те мере да су шездесетих година прошлог века у граду забележене само три врсте риба. Власти су још 1923. забраниле купање у Сени, иако је годишње божићно такмичење у препливавању реке опстало до Другог светског рата.

Један од главних проблема била је „једносистемска“ канализациона инфраструктура из 19. века, која обједињује све отпадне воде.

У нормалним околностима отпадне воде пролазе кроз комплекс тунела испод улице до центра за прераду воде на периферији, међутим када падају кише, систем буде препуњен и вишак мора да се испусти директно у Сену.

„Проблем нам је био да отклонимо тих неколико процената загађења како би се осигурали да се вода у реци званично може класификовати као чиста“, Самјуел Колон-Каниве, главни инжењер за санитацију у градској скупштини Париза.

Решење је било да се изгради огроман подземни резервоар који ће служити за складиштење кишне канализације у време јаких киша.

Гради се огроман цилиндрични базен дубок 34 метра и 50 метара широк – довољно велики да прими воду из 20 олимпијских базена.

„До сада је Сена била сигурносни вентил за канализациони систем. Да нисмо повремено испуштали отпадну воду у реку, она би се враћала у домове људи“, каже Колон-Каниве.

Не искључује могућност да ће у неким изузетним ситуацијама ипак нека количина отпадних вода морати да буде испуштена директно у реку, али то ће бити изузетно ретко и власти ће проглашавати Сену привремено „забрањеном за купање“.

Мега басен ће бити у функцији до Игара следеће године, које почињу крајем јула и биће представљена ревитализована река не само као место спортских дешавања, већ и као форум за церемонију отварања, са флотилом од 160 чамаца који ће превести 10.000 спортиста дуж шест километара Сене до Ајфелове куле.

Једино што се неће одвијати у Сени на Олимпијади је пецање. Па ипак, на првим Олимпијским играма у Паризу 1900. године заиста је постојало такмичење у пецању (као и низ других чудних спортова као што су пуцање из топова и летење балоном).

„Далеке 1900. мерили су рибу коју су уловили на такмичењу и ниједна није била већа од величине руке“, напомиње Бил Франсоа из Париског риболовачког удружења.

„Данас у центру града имамо између 30 и 35 врста риба, и можемо да уловимо сома дугог два метра. То је стварно велика промена."

Како напомиње Франсоа, нису се само рибе вратиле у Сену, већ и мекушци, водени инсекти, сунђери и ракови.

„Дно реке све више покрива трава. Што је вода бистрија, трава више расте, а затим она пречишћава воду да би била још чистија – и то је тај циклус", објашњава председник Париског риболовачкод удружења.

Бил Франсоа редовно улази у Сену и уверен је да је она већ довољно чиста за купање. Али додаје важно упозорење – пацови.

„Ми риболовци знамо за опасности од лептоспирозе (болести која се преноси преко урина пацова). Неки од нас сваке године се вакцинишу, али Париз је препун пацова, па и на обали реке.“

Истина је да су пацови вишегодишњи проблем у француској престоници и мало је вероватно да ће кад виде пацова купачи радо ући у Сену.

Међутим, Пол Кенуш, шеф за квалитет воде у градској скупштини Париза, каже да студије показују да количина бактерија лептоспирозе није ненормално висока.

„Нисмо имали ниједан случај лептоспирозе у каналу у Ла Вилету (где је купање већ дозвољено), а то је иста градска зона.”

„Нисмо забринути много због тога, али ћемо свакако пратити ситуацију и предузети мере да уклонимо пацове.“

Парижани већ 20 лета уживају у погодностима познатим као Париска плажа где се током лета делови речних пристаништа посипају песком, постављају сунцобрани и терени за игре на плажи. Али купање је било дозвољено само 2017. године на Каналу д Лорк.

Градоначелница Ани Идалго је најавила још три места на Сени која ће такође бити отворена за јавно купање од лета 2025. Они се налазе у центру Париза у близини острва Сен Луј, и на источном и западном крају града.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво