Читај ми!

СМО одредила 48,8 степени Целзијуса као температурни рекорд за континенталну Европу

Светска метеоролошка организација објавила је да ће нови температурни рекорди за континенталну Европу бити упоређивани са температуром од 48.8 измереном на Сицилији 11. августа 2021. године.

Светска метеоролошка организација (СМО) је признати ауторитет за верификацију екстремних временских показатеља. Одржава званични регистар о температурама (глобално и по хемисферама), падавинама, сушности, непогодама и морталитету повезаном са временским приликама.

„Уколико буде било каквих нових рекордних екстремних температура током тренутних топлотних таласа, издаћемо брзу прелиминарну процену, а затим ћемо започети детаљне процене као део нашег мукотрпног процеса верификације“, навео је проф. Рендал Сервени, известилац СМО за временске и климатске екстреме.

„Климатске промене и пораст температуре подстакли су пораст извештаја о рекордним временским и климатским екстремима, посебно у погледу топлоте. Морамо да се побринемо да ови записи буду верификовани ради научног разумевања и тачности“, нагласио је проф. Сервени.

Према Архиви временских и климатских екстрема, највиша температура забележена, од када се врше мерења, била је 56,7°Ц измерена у Фурнас Крику у калифорнијској Долини смрти 10. јула 1913. године.

СМО тренутно проверава два очитавања температуре од 54,4°Ц, забележених у Долини Смрти, 16. августа 2020. и 9. јула 2021. Ако се потврди, ово би била највиша температура на Земљи од 1931. и трећа највиша температура забележена на планети до сада.

Провере су темељне и захтевају време, наглашавају из СМО. Налази се објављују у рецензираним часописима.

„Мерни инструменти из 2020. и 2021. у Долини смрти морају да се демонтирају и отпреме у независну лабораторију на калибрацију. Једно од тестирања је завршено, а ми чекамо друго“, напомиње проф. Сервени.

Европски температурни рекорд

СМО је прихватио нови температурни рекорд за континенталну Европу од 48,8°Ц измерен на Сицилији 11. августа 2021. Комитет експерата је потврдио тачност очитавања температуре, али још није објавио цео извештај.

Могуће је да ће овај рекорд бити оборен у наредним данима како се топлотни талас појача.

Претходни потврђени рекорд највише максималне температуре за континенталну Европу је износио 48,0°Ц и постављен је у Атини 10. јула 1977. године.

Остали значајни рекорди

Друга највиша температура на свету од 55,0°Ц постављена је у јулу 1931. у граду Кебили у Тунису.

Други температурни рекорди укључују и 54,0 °Ц измерених у Митрибаху, Кувајт, 21. јула 2016. и други у Турбату, Пакистан, 28. маја 2017.

„Неки историчари метеорологије довели су у питање тачност старих температурних записа.

Архив СМО за временске и климатске екстреме увек је спреман да истражи било који прошли екстремни рекорд када се презентују нови веродостојни докази. Међутим, и Национални комитет за екстреме САД и Архива временских и климатских екстрема СМО прихватају температуре измерене 1913.“, додаје проф. Сервени.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара