Читај ми!

Сву канализацију Београда изливамо у реке, чека се на фабрике за прераду отпадних вода

Поплаве за собом остављају и огромну количину смећа које не само што загађује наше реке већ је и међу узроцима њиховог изливања због запушених канала. Акцијом чишћења приобаља Савског рукавца, у Београду је обележен 1. јун, дан реке Саве.

Док је у Словенији и Хрватској Сава углавном чиста, у Београду, посебно у Савском рукавцу могу се видети велике количине отпада, највише пластичне флаше.

„Све то што је одложено и на врху слива, и та флаша и тај џак, ко је шта имао, он је негде бацио у природу, зачепљује и настају проблеми. Осим што се боримо са великом водом, ми се боримо и са великом количином смећа. Морамо да бринемо о рекама и ту свест да подижемо, није лак задатак”, рекао је директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић.

Уз акцију чишћења одржана је и едукативна радионица за децу.

Само на подручју Београда је око 200 малих водотока, углавном веома загађених, који се уливају у Саву и Дунав.

„Најбољи квалитет је на акумулацијама, поготово на Савском језеру где је вода константно друге класе квалитета што је одлично. Најлошија је на малим речицама које је у суштини најлакше загадити као што су Топчидерка, Железничка река, Сопотска, где је чак целе године пета класа. Сваки пут када контролишемо је пета класа квалитета. Велике реке као што су Сава и Дунав и Колубара имају квалитет од друге до пете класе”, каже Аљоша Танасковић из Градског завода за јавно здравље у Београду.

Београд је и једина престоница на Дунаву која сву канализацију излива у реке.

„Град Београд планира изградњу пет фабрика за третман отпадних вода. Изградњу прве фабрике очекујемо већ крајем лета ове године, у Крњачи на левој обали Дунава. Београд нема ниједну фабрику за прераду отпадних вода због тога нам је то значајно да ће у наредних неколико година, са тих пет фабрика, цео Београд бити покривен и у наше реке уливаће се чисте прерађене воде”, изјавила је Весна Видовић заменица градоначелника Београда.

Дан реке Саве обележава се од првог јуна 2007. у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Србији, ради промоције изузетне еколошке вредности и привредних потенцијала у сливу реке, одрживог коришћења и развоја привредних активности и важности добре регионалне сарадње која доприноси бољем стању вода и водног екосистема.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво