Дан вода - две трећине катастрофа повезано је са овим ресурсом

На Светски дан вода у УН у Њујорку почела је тродневна конференција о овом важном ресурсу. Већ сада је јасно да више од 100 земаља није на путу да одрживо управља водним ресурсима до 2030. године.

Управо је циљ конференција да се омогући постизање међународно договорених циљева, укључујући циљ одрживог развоја Агенде 6 УН-а 2030 за праведнију будућност, осигуравајући приступ безбедној води, санитарним условима и хигијени за све.

"Десет процената глобалне популације тренутно живи у областима са високим или критичним ризиком од воде. Чак 3,5 милијарди људи живи у условима несташице воде најмање месец дана годишње.“

Екстремни временски догађаји у којима воде има или превише или премало све су чешћи и интензивнији.

"Скоро 75 одсто свих катастрофа било је повезано са водом у последњих 20 година, са најмање 1,6 милијарди људи погођених поплавама и 1,4 милијарде становника погођених сушама и економском штетом од скоро 700 милијарди америчких долара“, рекао је генерални секретар СМО, Петери Талас.

Један од циљева који ће се конференцијом у Њујорку подстаћи је и ревитализација 300.000 километара река широм света, у којој наш регион учествује захваљујући пројекту обнове Европског Амазона, саопштила је Светска организација за природу Адрија.

У току је формирање оперативне групе у којој ће се наћи стручњаци из сектора пољопривреде, шумарства, водопривреде и заштите природе, а који ће заједно, на нивоу земаља кроз које се протеже први Унесков петодржавни резерват биосфере Мура-Драва-Дунав, сарађивати са локалним становништвом у циљу обнове река у Европском Амазону.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије