Читај ми!

Сваки паркинг у Француској биће покривен соларним панелима, 10 пута више енергије из сунца

Соларна енергија добила је огромну подршку у Француској где је усвојен закон по ком ће сви паркинзи са више од 80 места морати да буду покривени соларним панелима.

Нови закон је део плана француског председника Емануела Макрона за велико улагање у обновљиве изворе енергије, који за циљ има повећавање производње електричне енергије добијене од сунца за 10 пута, као и да дуплира производњу енергије добијене из ветра.

Од 1. јула 2023. године, мањи паркинзи између 80 и 400 места имаће пет година да се ускладе са новим мерама, док ће они са већим бројем места од 400 то морати да изведу брже - у року од три године и барем половина површине мораће да буде покривена соларним панелима.

Према владином плану, који посебно циља велике паркинге око комерцијалних центара и железничких станица, од соларне енергије би требало да буде генерисано 11 гигавата енергије, што је једнако производњи 10 нуклеарних реактора.

Друге мере укључујући и градњу великих соларних фарми на празној, неискоришћеној земљи поред ауто-путева и пруга. Локалне заједнице које изврше транзицију на обновљиве изворе енергије имаће директне финансијске добробити.

Француска национална железница такође планира да инсталира 190.000 квадраних метара соларних панела на 156 станица широм земље до 2025. године и још 1,1 милион квадратних метара до 2030. године.

Власти такође намеравају градњу 50 нових ветро-фарми, посебно оних офшор на Атлантику.

Две велике зоне за офшор фарме су већ означене, а када буду завршене генерисаће довољно енергије за 1,6 милиона становника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара