Читај ми!

Норвешка и Данска су зеленом транзицијом изазове претвориле у могућности - рецепт за успех

Одрживи развој представља интегрални економски, технолошки, социјални и културни развој, усклађен са потребама заштите и унапређења животне средине, који омогућава садашњим и будућим генерацијама задовољавање њихових потреба и побољшање квалитета живота, чиме се осигурава дугорочно постојање људског друштва и његовог окружења

На светском нивоу, УН су усвојиле Глобалне циљеве одрживог развоја да би подстакле и помогле државама да свој развој ускладе са њима. Неке од њих су отишле корак даље. Нордијске земље су донеле одлуку да у потпуности постану одрживе до 2030-те, али и да своја искуства, знања и најбољу праксу пренесу другим државама у оквиру Нордијског зеленог пројекта. Гости Јутарњег програма РТС-а, амбасадори две нордијске земље: Данске, госпођа Сузан Шајн и Норвешке господин Јерн Еуген Јелстад који су причали о концепту зелених енергија и одрживог развоја.

„Конфреренција УН која се одржава у Шармел Шејку у Египту је о климатским променама. Надам се да ће почети да се примењују кључне мере и да те активности треба да спрече градацију климе и животног окружења. Због тога би смо волели да повежемо цео свет са овим пројектом. На локалном нивоу је кључно предузети акцију. Заједничка иницијатива амбасада нордијских амбасада у Београду је начин да подигнемо свест и заинтересованост и ангажованост за прелазак на зелене и одрживе технологије", истакао је амбасадор Норвешке.

Истиче да је жеља да Србија буде добар партнер и да треба критички да размишљати о томе како производимо енергију, како трошимо енергију, како функционише наша индустрија, наши ланци снабдевања и како руководимо нашим ресурсима.

„Сада имамо прилику да прикажемо зелене технологије из наших земаља, као и наше начине производње, пословање и начин на који штитимо животно окружење, боримо се против климатских промена. Почели смо са одрживом пољопривредом, наставићемо и са одрживом енергијом у новембру, а у јануару и фебруару следеће године говорићемо о зеленим индустријским процесима и одвајању и рециклирању отпада.Радићемо у Србији у Београду, Чачку и Нишу", рекао је господин Јерн Еуген Јелстад, амбасадор Норвешке.

„Једноставно речено не можемо да потценимо важност зелене транзиције. Сви светски лидери окупили су се на Конференцији у Шармел Шејку на Копу 27, да размотре шта да предузму да би се изборили са климатским променама. Нордијске земље су познати глобални лидери у зеленим решењима. У Данској смо вредно радили од седамдесетих да би смо трансформисали нашу привреду и друштво. Данас је у Данској све одрживо и то је начин живота. Изазове смо претворили у могућности. Данска и Србија су земље са веома јаким привредним традицијама, мислили смо да се данско искуство пренесе Србији у тим областима", истакла је амбасадорка Данске.

Одржива привреда и заштита животне средине, која је разлика?

„Дужни смо планети, својој деци и унуцима да покренемо зелену транзицију. Треба да употребимо науку. Најважнија лекција коју сам научила на конференцији у Новом Саду је да пољопривредници могу да зараде пуно новца када прихвате одрживи приступ", истакла је Сузан Шајн, амбасадорка Данске.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара