Читај ми!

Климатске промене, све мање времена за избегавање тачке без повратка

Свет је на добром путу не само да премаши просечно повећање глобалне температуре за 1,5 степени Целзијуса, већ и да дође до тачке са које више неће бити могућ повратак, а у којој ће екстремне олује, суше, поплаве бити уобичајене појаве.

Све мрачне сценарије које су научници предвиђали да ће до њих доћи због климатских промена, метеоролошке прилике из године у годину испуњавају – олује, поплаве, суше, отапање глечера и урушавање ледених плоча... Катастрофалне климатске промене брже су и интензивније од свих упозорења.

Глобална просечна температура расла је у складу са оним што су научници предвидели, али проблем је што су ефекти тог пораста били неочекивано екстремни.

„Многи ефекти климатских примена се одигравају брже него што смо предвидели, иако је само загревање у складу са пројекцијама. Без сумње, екстремни временски догађаји биће драстичнији него што смо мислили. Већ их видимо - катастрофалне поплаве у Пакистану, изостанак кишне сезоне суше у Сомалији већ четири године, деструктивни пожари у Калифорнији“, наводе амерички климатолог Мајкл Е. Ман са Универзитета у Пенсилванији и Јохан Рокстром, директор Потсдамског Института за климу.

Непредвиђени интензитет климатских промена одиграва се у свету који је 1,2 степена Целзијуса топлији од оног прединдустријског, а температура ће наставити да значајно расте упркос обећањима влада широм света да ће урадити све да зауставе раст на 1,5 степени.

Та бројка ће највероватније бити премашена у овој деценији, а резултат ће бити још горе суше, топлотни таласи, поплаве и чешће избијање епидемија.

Четири система пред колапсом

Но, то није све, додаје Рокстром. Он и његове колеге недавно су објавили истраживање које указује да ће, док не буде достигнуто глобално повећање просечне температуре за 1,5 степени, четири велика система бити у ризику.

„Ови системи укључују гренландску и западноантарктичку ледену плочу, које ће почети да нестају. Коначни резултат ће бити подизање нивоа мора за неколико метара током наредних деценија“, објашњава Рокстром. 

Наредни систем су слојеви пермафроста у Канади и Русији који ће почети да се отапају и ослобађају огромне количине заробљеног метана у њима. Метан је вишеструко потентнији гас са ефектом стаклене баште од угљен-диоксида.

Коначно, температурни пораст довешће до колапса свих планетарних система коралних гребена.

„То би значило да ћемо нашој деци и будућим генерацијама предати планету која ће незаустављиво ићи ка том да има све мање и мање простора за нормалан живот“, истиче Рокстром.

Планета се налази на ивици метеоролошке катастрофе уочи климатског самита Cop27 у Египту, на којем ће главна тачка разговора бити прошлонедељни извештај УН-а у ком се наводи да је свет овим темпом на путу повећања просечне температуре за 2,8 степени Целзијуса у односу на прединдустријски ниво.

У њему се такође оптужују многе владе да су протраћиле годину дана јер нису урадиле ништа да испуне своја обећања са прошлогодишњег самита Cop26 у Глазгову.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара