Читај ми!

Царска бара – да ли ће муљ „освојити“ биљну и животињску равнотежу

Санација муља и заштита Специјалног резервата природе Царска бара вршено је селективно. Муљ прети да поремити биљну и животињску равнотежу. Ово су први закључци стручњака Јавне установе "Резервати природе" који су анализирали стање Царске баре која је прошле године преузета од приватног управљача. Тек треба да се утврди да ли још увек има око 250 врста птица колико пише у студијама о заштити.

Није се водило рачуна о томе шта се догађало испод воде у систему бара који чине Специјални резерват природе Царску бару. Муљ чији састав тек треба да се утврди, снизио је ниво на свега 70 центиметара. То је погодовало бујању трске, а ток којим се сложени систем снабдева водом је значајно сужен.

"Ширина отприлике једно па десетак метара, али на неким местима је до два метра. Буквално када седите у бродићу и раширите руке ви додирујете и са једне и са друге стране трску", рекла је биолог Јасна Јованов.

Тек треба да се уради пројекат уређења Царске баре, а да се не наруши природна равнотежа.

"Измуљивање 800 метара Старог Бегеја би коштало негде око 36 милиона динара. Муљ значи загађује воду, а вода је основни параметар, медијум који регулише све у мочварном влажном станишту као што је специјални резерват Царска бара", истакао је Дејан Јованов, директор ЈУ "Резервати природе".

Локална самоуправа најављује туристичку ревитализацију и промоцију Царске баре. Најпре посетом ђака из локалних основних школа.

"Да деца зрењанинска имају прилику да виде нешто што је европско, што је познато у европским оквирима, што је препознато као нешто специфично и стварно посебно. И мислим да сваки Зрењанинац, свако дете из Зрењанина треба да посети прво ово, а затим наравно да посети све лепоте наше државе", навео је Симо Салапура, градоначелник Зрењанина.

Општина и град су 18 година тражили да им се врате управљачка права над Царском баром. Резерватом је управљао Рибњак Ечка, а тек када је рибњак други пут продат прошле године, Царска бара је враћена граду.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије