Кад тропска олуја или ураган почињу латиничним словом "I" – чувајте се!

Како урагани добијају имена и зашто они најдеструктивнији често почињу латиничним словом „и“?

Ураган Ијан протутњао је западним деловима Кубе, а метеоролози кажу да ће све више јачати пре него што погоди Флориду. Осим своје деструктивне моћи, Ијан дели још једну сличност са многим пређашњим разорним олујама и ураганима – исто почетно слово.

Ијан, Ирма, Ајрин (Irene), Ида, Ингрид су све имена снажних урагана који су се формирали претходних година и свима имена на енглеском почињу словом "I".

Именовање урагана треба да буде насумични процес, али је чак и у таквој пракси тешко игнорисати да неке од најгорих олука деле исту особину.

Како и када су тропске олује почеле да добијају имена

Аустралијски метеоролог Клемент Рег је устоличио тренд именовања тропских циклона. У 19. веку, Рег је почео да користи грчка слова и имена локалних политичара који му се нису допадали да идентификује урагане, наводи сајт Хистори.

Други метеоролози су касније схватили предности коришћења кратких, упечатљивих имена у комуницирању и преношењу информација о олујама које се брзо померају.

Почевши од 50-их година, надлежни у САД почели су да користе женска имена да идентификују и прате тропске олује. Мушка имена су на листу додата тек крајем 70-их година.

Сада, Светска метеоролошка организација ротира шест листа са по 21. именом да би одлучила како ће наредни ураган бити именован.

На почетку сваке олујне сезоне, СМО почиње од врха листе и наставља кроз њу по абецедном реду све док се сезона не оконча.

Баксузно слово "I"

Због тога ће девето име сваке олујне сезоне почети са словом "I", а метеоролошки ентузијасти приметили су занимљив образац – многе од њих су баш оне најснажније и најдеструктивније.

Када одређени ураган буде посебно разоран и узрокује много смрти, СМО „пензионише" његово име и повлачи га из листа.

И на листи „пензионисаних“ имена, најчешћа су она која почињу са словом "I" – чак 13.

Прошле године једино име које је повучено са листа било је Ида, смртоносни ураган који је узроковао десетине милијарди долара материјалне штете.

Вашингтон пост наводи да је могући разлог лоше репутације слова "I" зато што девети ураган обично долази на врхунцу олујне сезоне, па је већа шанса да буде деструктивнији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво