Читај ми!

Амерички милијардер поклонио читаву компанију за борбу против климатских промена

Оснивач и власник једног од највећих брендова спортске обуће Ивон Шунар одлучио је да пренесе власништво своје компаније „Патагонија“ на добротворни труст, који ће њоме управљати и сав профит користити за борбу против климатских промена.

Шунар, који је своју страст према планинарењу претворио у један од најуспешнијих спртских брендова на свету, поклонио је читаву компанију јединственом трусту.

„Од сада, Земља је наш највећи деоничар. Сав профит ће бити намењен нашој мисији да спасимо планету“, наводе из компаније.

Осамдесеттрогодишњи милијардер радио је заједно са супругом и њихово двоје деце заједно са тимовима адвоката тако да створе правни оквир да „Патагонија" настави да функционише као профитна компанија, чија ће зарада онда бити коришћена за заштиту околине.

„Уколико имамо икакве шансе да спасимо планету у наредних 50 година, биће потребно да сви урадимо све што можемо са ресурсима који су нам на располагању. Ово је још један начин на којим можемо да допринесемо“, истакао је Шунар.

Породица Шунар донирала је два одсто свих акција и сва права одлучивања трусту, који ће надгледати пословање компаније и успуњавање њене мисије и вредности.

Осталих 98 одсто деоница пребачено је непрофитној организацији "Holdfast Collective", која ће користити сваки долар прихода да се бори против последица глобалног загревања, заштиту околине и биодиверзитета и подршку локалним заједницама.

Сваке године, новац који „Патагонија“ заради након реинвестирања у посао, непрофитна организација дистрибуираће даље у циљу заштите природе.

Посебан пословни аранжман осмишљен је да би се избегла продаја компаније или нуђење њених акција на берзи, што би могло да доведе до промене власништва и промене у вредностима којима се води.

„Истини за вољу, није било добрих постојећих опција. Зато смо створили нашу посебну“, закључују из компаније.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво