Читај ми!

„Путовање кроз време са водоземцима и гмизавцима" - победите страх кроз изложбу у Ботаничкој башти

Природњачки музеј у Београду чува више од два милиона експоната. Музеј прикупља, проучава и чува материјалне доказа о богатству природе Србије и Балканског полуострва.

У Ботаничкој башти први пут излажу се експонати фосилних и данашњих водоземаца и гмизаваца. Многи се ових животиња плаше чак и када су препариране, али се Ана Пауновић, херпетолог из Природњачког музеја, нада да ће посетиоци изложбе можда успети да превазиђу тај страх.

„Препоручујем посетиоцима да погледају мало и у вис, и мало према средини стазе између биљака јер их чека лепо изненађење. То је један сјајан простор за излагање, нама је драго што пред прославу 130 година постојања Ботаничке баште излажемо први пут у том простору јер на жалост, Природњачки музеј још нема своју зграду после 127 година", додала је Пауновићева говорећи о актуелној изложби под именом „Путовање кроз време са водоземцима и гмизавцима".

На изложби могу да се виде фосилни остаци водоземаца и гмизаваца, реплике животиња, егзотичне врсте и животиње које су препариране на „старински начин".

Експонати потичу од разних школских збирки, донатора, а сакупљали су их и кустоси од оснивања Музеја. Некада се деси да се експонати откупљују.

Природњачки музеј је једини у Србији од националног значаја, који нема сталну изложбену поставку.

„Сви велики градови у европи имају велелепна здања и нове зграде, наша понуда је фантастична. Наши људи су креативни, свашта смо смислили шта би било у новој зградине, што се шушка на Новом Београду, па надам се да ће то и да се реализује", истакла је Пауновићева.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво