Читај ми!

Велики напредак у трци за спас карипских корала

Први пут, морски биолози су успешно репродуковали врсту карипског корала (аcropora palmata), или елкхорн корал, који је угрожена врста, користећи технологију лабораторијских услова у акваријуму.

Велики напредак у трци за спас карипских корала Велики напредак у трци за спас карипских корала

То је историјски корак, за који се истраживачи надају да би могао да помогне у ревитализацији карипских екосистема. 

Елкхорн корал је некада доминирао на Карибима. Али, баш као што други витални екосистеми корала пропадају широм света, сада се ретко виђају у дивљини. Ова врста је врло важна, а до сада је било познато да ју је тешко узгајати у акваријумима, односно у вештачким условима. 

Због тога су научници били одушевљени када су видели да је њихов репродуктивни експеримент успео. 

„Када се то коначно догодило, први осећај је био чисто олакшање. Ово је веома важан корак у спречавању изумирања корала елкхорн у држави Флорида рекла је Кери О'Нил, виши научник који надгледа лабораторију за мрешћење акваријума у Тампи. 

Елкхорн је 14. врста која је успела у акваријуму у лабораторији Аполо бич, али тим је сматра најважнијом до сада. 

О'Нилова процењује да је остало само око 300 корала елкхорна у делу гребена Флорида Киз - али експеримент размножавања, произвео је хиљаде нових младих корала. Очекује се да би до 100 њих могло да доживи зрело доба. 

Овај корал успева на врху гребена, обично расте у дубинама воде мањим од 10 метара. То чини њихове колоније кључним за разбијање великих таласа. Током врхунца сезоне урагана, гребени су мали, али моћни савезници који штите обале Флориде од олујних удара, који постају све већи како ниво мора расте.

„Како ови гребени одумиру, они почињу да еродирају и ми губимо ту заштиту, као и сва станишта која ови гребени пружају рибама и другим врстама", рекла је О'Нил.

„Сада их је остало тако мало, има само неколико раштрканих колонија. Али ми се заиста фокусирамо на њихово обнављање", додала је.

Вести из акваријума на Флориди долазе након што су научници почетком августа известили да Велики корални гребен достиже највећи обим коралног покривача у последњих 36 година. Али изгледи за корале широм света нису оптимистични - студије су показале да би климатска криза могла да убије све коралне гребене на Земљи до краја века.

Загревање океана је његова највећа претња. Како температура океана расте, корал избацује симбиотске алге које живе у њему и производе хранљиве материје. Ово је процес избељивања корала и обично се завршава смрћу корала.

Елкхорн, има иначе ниску стопу репродукције, само једном годишње, па је и генетска разноликост веома ниска, што их чини подложнијим болестима.

У експерименту у лабораторији из 2021. године, средина је била строго контролисана да би се имитирали природни услови. Користећи ЛЕД светла, научници су прецизно имитирали Месечеве циклусе и изласке и заласке Сунца, али корал се није размножавао.

После тог фрустрирајућег неуспеха, научници су уз подршку Националног центра за обнову океана и атмосфере и Националне фондације за рибу и дивље животиње, у акваријуму на Флориди у августу урадили оно што су неке њихове колеге сматрали немогућим.Успели су да рзмноже корале, тако што су боље подесили смењивање обданице и ноћи, као и месечеве циклусе.

Повећана отпорност на температуре  

„Ова врста посла је заиста важна. Корали одабрани за рестаурацију могли би, на пример, бити отпорнији на топлије температуре океана и избељивање, и показивати својства скелета која су у стању да издрже интензивнију енергију таласа или особине које би их могле учинити отпорнијим на болести или друге стресоре из околине", нада се Томас Фрејжер, декан колеџа за истраживање океанских вода на Универзитету Јужне Флориде. 

Маргерет В. Милер је еколог која се обновом корала бави више од две деценије. Она је коаутор студије из 2020. године која је открила да је стопа размножавања елкхорна у Горњој Флориди Кис тако ниска да би то значило да је врста већ „функционално изумрла" и да би могла да нестане за шест до 12 година.

Милерова је рекла да је потребно урадити више истраживања како би се са сигурношћу тврдило да ова врста корала дефинитивно може да се размножава у лабораторији, редовно и ефикасном како би се рачунало на тај механизам њиховог очувања.

Елкхорн може да порасте и до 13 сантиметара годишње, што га чини једном од најбрже растућих врста корала, а на основу запажања научника из акваријума у Флориди, до постизања зрелости треба им три до пет година.

У трци за обнављањем гребена, научници се слажу да је ово откриће само први корак.

„Заиста купујемо време, купујемо време за гребен. Купујемо време за корале. Постоји нада за коралне гребене. Није све изгубљено. Међутим, морамо да направимо озбиљне промене у свом понашању да бисмо спасили, не само лепе коралне гребене који нас штите, већ читаву планету", закључила је О'Нилова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво