Читај ми!

Орлови крсташи – импозантне птице које морамо чувати као „мало воде на длану"

Орлови крсташи годинама су тема у медијима, између осталог и због чињенице да је то птица која краси грб Србије и представља национални симбол. Још један разлог је што је замало ишчезла са нашег неба. Пре шест година, било је само једно гнездо крсташа.

Од тренутка када је изгледало да ће орлови крсташи да нестану са наших простора, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије почело је рад на међународном пројекту са партнерима из још четири европске државе.

Даноноћно чување тада јединог гнезда омогућило је преживљавање младунаца и крсташи су добили шансу за опстанак.

„У Србији смо овим пројектом показали да угрожене врсте можемо чувати на врло посвећен начин. Пре шест година, наше колеге, волонтери и чланови су даноноћно били уз последњи пар крсташа са севера Баната Бору и Ержику, и ми смо се трудили да уклонимо све негативне утицаје човека у том периоду за ове крупне птице које су на узнемиравање изузетно осетљиве", рекао је Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Чланови Удружења су зато о томе информисали локално становништво, како би се обратила додатна пажња, а још један од проблема је и криволов. Поред људског фактора, негативно на крсташе утичу и- лоши временски услови.

„Олуја је била малтене пред излегање младунаца, и били смо у ситуацији да направимо вештачко дрво и гнездо док родитељи нису прихватили младунце и извели их из гнезда", додао је Кнежевић.

Банат као дом бројним угроженим врстама

Велики труд у заштити крсташа ове године допринео је да се излегне пет младунаца.

У пролеће 2020. су два нова орловска пара почела да се гнезде на северу Баната, затим у зиму и пролеће 2022. у средњем Банату још два пара крсташа направила су гнезда, чиме је популација нарасла на пет парова. Банат је познат по биодиверзитету и дом је бројним угроженим врстама.

„Треба да нас охрабри да када се јединке упаре, доста су везане за територију и кад пронађу партнера по правилу се ту враћају, па се надамо да ће и та два пара почети са гнежђењем", објашњава Кнежевић.

Гнезда крсташа захтевају јако и велико дрвеће

Ове импозантне птице, иначе, захтевају специфичне услове за успешно извођење потомства, попут високог, чврстог дрвећа на којима праве масивна гнезда, довољне количине доступног плена, као и одсуство загађења и узнемиравања.

Занимљиво је о што када младунци крсташа - напусте гнездо, треба да прође пет година како би постали полно зрели, што је додатни проблем, уз намерно тровање животиња, а орлови крсташи су прве жртве забрањених људских активности, најпре тбог тровања неких других животиња.

Ове грабљициве настањују равничарске пределе и побрђа, и воле храст лужњак јер су им гнезда веома тешка, па је потребна стабилна база да гнезда не би пала.

Праћење уз сателитску технологију 

„Ми смо у претходних шест година постављали вештачке металне потпоре које треба да осигурају да ако крсташи ту направе гнездо, да то не падне и то помаже. Наши истраживачи и заштитари се труде да се те платформе поставе на чврсте гране, да гнездо не падне ни у случају јаке олује. Таквог дрвећа које може да подржи гнездо орла крсташа је у Војводини све мање. Садили смо нове лужњаке, али док стасају - треба да прође доста година", рекао је и апеловао да становнике Србије са, ако знају за велико и стабилно дрвеће - треба да га сачувају, попут записа.

Од прошле године кретања два млада крсташа, Миме и Михајла, прате се уз помоћ савремене сателитске технологије. Орлови добијају и металне и пластичне орнитолошке прстенове како би се знало њихово порекло и старост.

Уколико се детектује да нема кретања, тако се може спасити живот угроженој животињи.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво