Читај ми!

„Зомби лед“ са Гренланда подићи ће ниво мора за 30 центиметара

Губитак леда на Гренланду подићи ће ниво мора за скоро 30 центиметара до 2100. године, наводе научници.

Огромни ледени покривач Гренланда због климатских промена, за које је крив човек, убрзано се топи, што за последицу има повећање нивоа мора.

„‘Зомби лед’ на Гренланду настаје топљењем ледених површина због све мање снежних падавина“, истакао је Вилијам Колган, глациолог Геолошког завода Данске и Гренланда.

Истраживања која су објављена у часопису Journal Nature Climate Change, показују да ће се 3,3 одсто леденог покривача Гренланда отопити, што је 110 трилиона тона леда.

Огроман ледени покривач на Гренланду, према предвиђањима, требало би да подигне ниво мора за скоро 30 центиметара до краја овог века.

Научници су упозорили да је топљење неизбежно чак и ако одмах престане емисија гасова са ефектом стаклене баште који загревају планету.

Гренландски ледени покривач је највећи после оног на Антарктику.

Научници из Белгије, Данске, Финске, Норвешке, Холандије, Швајцарске и САД спровели су студију помоћу сателитских мерења губитака леда на Гренланду и облика ледене капе између 2000. и 2019. године.

Климатске промене су због сагоревања фосилних горива продужиле лета на Гренланду и довеле до повлачења глечера и ледене капе ове острвске земље.

Повећање глобалног нивоа мора за један метар имало би велике последице по заједнице које живе на обалама, што прети да расели скоро двеста милиона људи до краја века.

У приобаљу живи око 40 одсто укупног становништва САД.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво