Читај ми!

Биткоин – уништитељ животне средине, троши струје као цела Аргентина

Најпознатија криптовалута сада користи готово исто толико електричне енергије као Аргентина. Да би карбонски отисак криптовалута био мањи рударима треба обезбедити напајање из обновљивих извора енергије.

За нешто више од деценије постојања, биткоин је прошао пут од технологије на ивици, популарне само код криптографа, па све до деветог ресурса по вредности на свету, преноси Индипендент.

Драматичан успон криптовалута створио је милионере, поново дефинисао новац и покренуо индустрију вредну више милијарди долара инспирисану њиховом револуционарном децентрализованом технологијом.

Ипак, донео је и неке нежељене ефекте.

Снага која је потребна за функционисање основне мреже биткоина, сада захтева готово исто онолико енергије колико је потребно целој Аргентини. То изазива бројне критике због утицаја на животну средину.

Анализа Универзитета Кембриџ сугерише да биткоин годишње користи више од 121 терават час, што би га да је сврстало међу 30 највећих потрошача електричне енергије на планети.

Потреба за енергијом додатно је повећана последњиг месеци због рекордне вредности биткоина, која је током марта порасла са испод 5.000 америчких долара на близу 50.000 долара.

Енергетска неефикасност биткоина 

Забринутост због потрошње енергије постоји од самих почетака ове криптовалуте. Криптопионир Хал Фини, још 27. јануара 2009. године, твитовао је о потреби да се смањи емисија угљендиоксида која има везе са криптовалуто. То је било само две недеље након што је Фини сведочио првој трансакцији у биткоинима.

Количина енергије коју мрежа биткоина троши није попримила озбиљан значај све до 2017. године, када је велики скок његове вредности драстично повећао и његове енергетске потребе на ниво мале земље.

Како се наредних година тржиште хладило, тако су се повећавали и захтеви за енергијом.

„Количина енергије коју биткоин троши четвороструко је већа него што је то био случај у време његове максималне вредности 2017. године. Ситуација ће постајати све гора јер је енергетска неефикасност уграђена у ДНК биткоина“, рекао је за Индипендент Чарлс Хоскинсон, извршни директор компаније IOHK и један од твораца криптовалуте етер и блокчејна етеријум.

Према његовим речима, биткоинов карбонски отисак (укупна количина емитованих гасова са ефектом стаклене баште потрошена директно или индиректно због њега) експоненцијално ће се погоршати, јер што више расте вредност криптовалуте, то се више тражи, а самим тим трошиће се више енергије.

Утицај биткоина на животну средину погоршава чињеница да је већина рудара у Кини, где више од две трећине енергије потиче од угља.

Потрага за биткоинима (рударење), то јест процес потребан за генерисање нових јединица криптовалуте укључује решавање сложених математичких једначина, што захтева огромне количине рачунарске процесорске снаге.

Крипторудари стога гравитирају ка местима где је електрична енергија најјефтинија, што значи да основно питање није биткоин, већ недостатак јефтине производње обновљиве енергије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара