Читај ми!

Птице селице су кренуле на југ, многима смо успутна станица на том путу

Прошлог викенда обележен је Европски викенд посматрања птица, у коме је учествовала и Србија. Организована посматрања ових животиња у више од 35 земаља Европе служе да се пажња јавности усмери ка разумевању потреба дивљих птица.

У овом периоду године милиони птица селица напуштају Европу и селе се ка местима на југу где проводе зиму. Поводом Европског викенда посматрања птица Друштво за заштиту и проучавање птица Србије је организовало 20 бесплатних излета широм земље.

Како наводи гост Јутарњег програма, Слободан Кнежевић, из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, с обзиром на тренутну ситуацију у којој се налази цео свет, викенд посматрања птица је протекао боље него што се могло очекивати.

„На 17 локација 475 грађана, грађанки и деце је изашло у природу са једним разлогом, да уживају у посматрању птица, да уживају у природи, да проведу свој викенд на један другачији начин“.

Само током једног викенда посматрачи су могли да виде 130 различитих врста птица, што је готово половина укупне фауне птица ових простора.

Најзначајнија локација за посматрање птица у нашој земљи је Лабудово око, место на Дунаву које природњаци називају „Рај за птице“, јер је то најзначајнија станица на њиховој сеоби, напомиње гост Јутарњег програма.

„Када се птице селе преко Балкана, околина Беле Цркве, околина Рама, је место где птице обожавају да бораве код нас и ту бисмо морали да покажемо највише бриге да заштитимо то подручје“, наглашава Кнежевић.

Поред тога, значајне локације на рути птица селица су и Засавица, језеро Русанда, горње Подунавље, Овчарско-кабларска клисура, Бованско језеро и многа друга места која  на којима оне воле да се окупљају.

На путу селидбе су многе природне препреке, али највећа су несавесни људи, који криволовом праве велике штете. Закон постоји, само је спорна његова примена. Поред тога, за оне птице које се радије селе ноћу, градови представљају опасне замке јер их бројни вештачки светлосни извори привлаче и ремете им сеобу, а немали део птица се повреди и страда услед судара са стакленим површинама и жицама које вребају са свих страна.

Постоји више решења како би се могли решити ови проблеми, али постоји нешто што можемо сами да променимо, без икакаквих улагања, а то је наш однос према природи, напомиње Слободан Кнежевић.

„Посматрање птица је један од начина да схватимо да смо и ми део исте те природе и да у њој можемо уживати без адреналинских шокова, као што је вожња квадова или било какви екстремни спортови који наносе штету стаништима“.

Недавно је међународна организација „Бирд лајф интернешнал" прогласила нову мрежу значајних подручја за птице у Србији. Нова национална ИБА мрежа сачињена је од 79 подручја која покривају 29,2 одсто територије Републике Србије.

„Уколико се будемо придржавали тог механизма међународне заштите пре свега ћемо заштитити њихова станишта. Сада очекујемо од државе да препозна та заштићена подручја и да се донесе заједничка одлука да се она одвоје за природу. Битна зачкољица у овом проблему је да и ми сами морамо да препознамо да су то значајна подручја“, каже на крају гостовања Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво