Историјски дан за орлове на Вршачким планинама

Лепе вести стижу са Вршачких планина, где је данас први пут у Србији птић орла змијара, ретке и заштићене врсте, прстенован савременим уређајем, који ће оринтолозима пружити драгоцене информације о овој популацији птица. Истовремено, после скоро једног века, први пут је уочено гнездо патуљастог орла са два здрава птића.

Новости о орловима говоре у прилог томе да су Вршачке планине сигурно уточиште за ретке и заштићене врсте и да се о њима брине на прави начин.

На дрвету високом 10 метара, један од свега два пара орла змијара који се гнезде на Вршачким планинама, овог лета одгајају једног птића. Ова млада птица први је орао змијар у Србији који је прстенован одашиљачем. Сателитска телеметрија пружа велики број података стручњацима који, на основу њих, могу да примене активне мере заштите.

"Ово је историјски тренутак у заштити угрожених врста, заиста историјски, јер први пут постављамо одашиљач на једну овакву, миграторну врсту. Обиље података добијамо – где се крећу, где се гнезде, где проводе зиму, куда иду до те Африке", рекао је Зоран Карић из Фондације за заштиту птица грабљивица, Београд.

Што више знамо о угроженим врстама лакше можемо да помогнемо, кажу у Фонду за заштиту птица.

"Постоји код нас једна пракса да се не дирају те угрожене врсте, најбоље их је не дирати и то је најбоља заштита. Међутим, то се показало јако лоше зато што ми ако не знамо који су фактори који их угрожавају – не можемо да им помогнемо. Неке врсте сигурно без интервенције не могу преживети. Тако да је ово апел државним органима да омогуће да се та метода што више примењује код нас" каже др Саша Маринковић из Института за биолошка истраживања Универзитета у Београду.

На другом крају Вршачког брда, још један орловски пар успешно одгаја младунце. У питању је патуљасти орао, најређа и најмања врста. Гнежђење овог орла у Војводини није забележено од 1918. године, па су ова два птића од непроцењивог значаја.

"Оба младунца су у доброј кондицији, важно је да имају довољно хране а родитељи прилично добро брину о њима, то се видело приликом посете гнезду, надамо се да ће успешно излетети, маркирани су и надам се да ћемо њихово кретање моћи да пратимо у будућности", испричао је Миливој Вучановић, чувар природе на Вршачким планинама.

Гнежђење ретких и заштићених врста на Вршачким планинама говори у прилог чињеници да је природа овде добро очувана и да пружа сигурно уточиште, са изобиљем хране, не само за живот јединки, већ и за њихову репродукцију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије