Батат–слатки кромпир, на уложени динар, стижу два

Батат је сличан кромпиру, само крупнији. Брзо расте и после 90 дана од садње, вади се из земље. Род по садници је око килограм и по. Тропска је биљка која у Србији добро успева, али се ретко где гаји.

Срђан Алексић у Добрићу код Шапца, пре неколико година основао је задругу и сада гаји батат на два хетара.

„Прво се скидају вреже, па фолија, па иде вађење полако, он је јако крт и осетљив и онда идемо ту полако, да се не би оштетио. Па онда када све то завршимо, иде на прање, пере се само прва класа“, рекао је Срђан Алексић, пољопривредник из Добрића.

Отпоран је на болести и добро подноси високе температуре. Принос по хектару је око 25 тона, а већину слатког плода откупиће трговински ланци у земљи.

„Он је као нека коровска биљка, ми овде гајимо највише наранџасти, зато што је он најтраженији. Сви знају за наранџасти, ретко ко зна за розе, љубичасти. На сваки уложен динар, добија се два динара“, истакао је Алексић.

Батат је од кромпира слађи, али и знатно скупљи. Зависно од доба године, килограм у малопродаји кошта и до 450 динара.

„Ово сам чула да је батат неки, шта је кромпир неки, не знам. Свашта сам радила, али ово нисам“, рекла је Петрија Данојловић.

Код заснивања производње, највећи трошак су саднице које су у Поцерину стигле из Хрватске. Од друге класе за коју нема купаца, млади пољопривредници ће правити брашно.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом