Читај ми!

Научници уз помоћ вештачке интелигенције могу да реше кључни проблем у потрази за скоро неограниченом чистом енергијом

Научници који се баве енергијом фузије кажу да су коришћењем вештачке интелигенције пронашли начин да превазиђу један од својих највећих изазова до сада.

Научници уз помоћ вештачке интелигенције могу да реше кључни проблем у потрази за скоро неограниченом чистом енергијом Научници уз помоћ вештачке интелигенције могу да реше кључни проблем у потрази за скоро неограниченом чистом енергијом

Нуклеарна фузија је деценијама хваљена као скоро неограничен извор чисте енергије, која би могла потпуно да преокрене ситуацију у погледу климатске кризе. Али стручњаци су постигли и одржали енергију фузије само неколико секунди, а многе препреке остају, укључујући нестабилности у веома сложеном процесу.

Постоји неколико начина да се постигне енергија фузије, али најчешћи укључује коришћење варијанти водоника као улазног горива и подизање температуре на изузетно висок ниво у машини у облику крофне, познатој као токамак, да би се створила плазма, материје налик супи.

Али ту плазму треба контролисати и веома је подложна „цепању“ и избегавању моћних магнетних поља машине која су дизајнирана да задрже плазму.

Истраживачи са Универзитета Принстон и Лабораторије за физику плазме у Принстону објавили у часопису Нејчер да су пронашли начин да помоћу вештачке интелигенције предвиде ове потенцијалне нестабилности и спрече да се догоде у реалном времену.

Тим је спровео своје експерименте у DIII-D-у Националном фузијском постројењу у Сан Дијегу и открио да њихов контролор ВИ може да предвиди потенцијално цепање плазме до 300 милисекунди унапред. Без те интервенције, реакција фузије би се изненада завршила.

„Експерименти пружају основу за коришћење вештачке интелигенције за решавање широког спектра нестабилности плазме, које су дуго ометале енергију фузије“, рекао је портпарол Принстона.

Налази су „дефинитивно“ корак напред за нуклеарну фузију, рекао је Еџмен Колемен, професор машинства и ваздухопловства на Универзитету Принстон и аутор студије.

„Ово је једна од великих препрека – поремећај – а желимо да било који реактор ради 24/7 годинама без икаквих проблема“, рекао је Колемен за Си-Ен-Ен. „А ови типови поремећаја и нестабилности би били веома проблематични, тако да развој оваквих решења повећава њихово самопоуздање да можемо да покрећемо ове машине без икаквих проблема.

Енергија фузије је процес који покреће Сунце и друге звезде, а стручњаци деценијама покушавају да њоме овладају на Земљи. Постиже се када су два атома који се обично одбијају присиљени да се стапају. То је супротно од нуклеарне фисије – која се данас широко користи – који се ослања на цепање атома.

Научници и инжењери у близини енглеског града Оксфорда раније овог месеца поставили су нови енергетски рекорд нуклеарне фузије, одржавајући 69 мегаџула енергије фузије пет секунди, користећи само 0,2 милиграма горива. То је довољно за напајање отприлике 12.000 домаћинстава за исто време.

Али тај експеримент је и даље користио више енергије као улаз него што је генерисао. Други тим у Калифорнији је, међутим, успео да произведе нето количину фузионе енергије у децембру 2022. године, у процесу који се зове „паљење“. Од тада су три пута поновили паљење.

Упркос обећавајућем напретку, енергија фузије је далеко од тога да постане комерцијално доступна – далеко након година у којима су потребни дубоки, континуирани резови загађења које загрева планету да би се зауставило даље напредовање климатске кризе.

Научници наглашавају да до смањења загађења морамао доћи у овој деценији.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво