Читај ми!

Професорка Марија Марић разоткрива археолошке тајне које крије Гоч

Открила је срушену родну кућу Милунке Савић код Јошаничке Бање, из авиона је снимила Гоч како би утврдила тачне локације римских насеобина и уцртала их у археолошку мапу, и неуморна је у заштити нашег материјалног културног наслеђа. Многе тајне о античкој прошлости на овим просторима, професорка Одсека за историју Филозофског факултета у Новом Саду др Марија Марић, планира да истражује у будућности.

Др Марија Марић је међу водећим стручњацима за античку археологију. Била је на челу тима Завода за заштиту споменика културе из Краљева који је открио на десетине археолошких налазишта из римског периода на планини Гоч.

Марија је постала и наш водећи експерт за аерофото проспекцију након студијског боравка на Кембриџу. Примењујући стечено знање Гоч је снимила из авиона како би утврдила тачне локације римских насеобина и уцртала их у археолошку мапу.

„Када снимате из авиона, можете у обрисима пољопривредних култура да очитате буквално шта се налази испод земље, при томе мислим на чврсте структуре, односно тамо где је архитектура испод земље“, објашњава Марија Марић, археолошкиња Одсека за историју Филозофског факултета у Новом Саду.

Остаци античког купатила у селу Плеш су откривени 2014. године. Већ осам година трају археолошка истраживања. До данас је прикупљена вредна грађа за пројекат заштите локалитета Јабланица у Плешу и представља непокретно културно добро археолошко налазиште.

„Оно што је спецификум овог простора јесте да је управо везано за једно веће насеље, римско село или викус како су то Римљани звали, или неко насеље са вилом рустиком, правим економским имањем. То купатило је, од 2014, до данас, истражено у потпуности и спремају се конзерваторски радови те ће бити самим тим отворено за јавност, дакле и за посетиоце и биће део туристичке понуде Гоча“, нагласила је др Марић.

Гоч крије још много тајни

Марија је открила и срушену родну кућу Милунке Савић у жељинском селу Копривница код Јошаничке Бање. Била је део тима који је радио на конзерваторским радовима. Данас своје знање и искуство са терена преноси студентима на Филозофском факултету у Новом Саду где предаје на Одсеку за историју.

„Студентима, поред теорије, преносим и оне конкретне алате које сам стекла у раду у заштити културног наслеђа који ће им требати оног дана када њихове каријере отпочну. Школујемо оне који ће једног дана наследити наслеђе на чување и просто управљати тим наслеђем“, поручује ова археолошкиња.

Марија је неуморни прегалац у откривању и заштити нашег материјалног културног наслеђа. Гоч још крије многе тајне о античкој прошлости које Марија планира да истражује у будућности.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво