Читај ми!

Mозаик стар 2.300 година од шкољки и корала откривен у центру Рима

После пет година истраживања на простору између брда Палатин и Римског форума археолози су открили луксузну салу за банкете која датира из првог или другог века пре нове ере, са великим, нетакнутим зидним мозаиком јарких боја.

Mозаик стар 2.300 година од шкољки и корала откривен у центру Рима Mозаик стар 2.300 година од шкољки и корала откривен у центру Рима

Археолози кажу да је древна грађевина, која датира из касног републиканског доба, грађена у најмање три фазе између друге половине другог века пре нове ере и краја првог века пре нове ере и део је веће аристократске виле.

Дуг скоро пет метара са приказима винове лозе, листова лотоса, трозупца, труба, шлемова и митолошких морских створења, мозаик је мукотрпно склапан од седефа, шкољки, корала, крхотина драгоценог стакла и делића мермера. Зид је уоквирен разнобојним кристалима, сунђерастим травертином и егзотичним, староегипатским плавим плочицама.

Оно што ово откриће чини „јединственим“, како је навела археолог Алфонсина Русо, шеф Археолошког парка Колосеум задужен за локацију, није само невероватна очуваност мозаика, већ и његова декорација која такође садржи прослављене сцене поморских и копнених битака које је вероватно финансирао – и у којима је победио – изузетно богат аристократски мецена који је обележио победе на својим зидовима.

Замршеност приказа победе на мозаику изненадила је тим који ради на пројекту. Они приказују приобални град опасан зидинама са видиковцима и лођама – за које је Русоова каже да је можда измишљена или стварна локација. Такође су приказане сцене једрењака са подигнутим једрима, поред приказа митских морских чудовишта која гутају непријатељске флоте.

Археолози покушавају да утврде да ли су деликатне – и за то време скупоцене – коралне гране коришћене на мозаику потекле из Средоземног или Црвеног мора. Ретка плавкаста стаклена паста која се такође налази на приказу вероватно долази из древног египатског града Александрије, верује тим археолога.

„Ова банкет сала, која има 25 квадратних метара, само је један простор унутар ’домуса’ (латинска реч за кућу) који се простире на неколико спратова“, истакла је Русо у интервјуу за Си-Ен-Ен. „У древним временима, када су моћне племићке породице насељавале брдо Палатин, било је уобичајено да се користе богати декоративни елементи као симбол за показивање раскоши и високог друштвеног положаја.

Одаја, коју је Русо сматрао „драгуљем“, била је отворена банкет сала са погледом на башту, вероватно коришћена током лета за забаву.
Овако сложен простор би такође био коришћен да импресионира госте играма на води, које су биле веома популарне међу племством у то време. „Пронашли смо оловне цеви уграђене у украшене зидове, изграђене да носе воду у базенеа или да направе млазеве у фонтанама.“

Марко Роси, професор римских антиквитета и шеф лабораторије за мозаик на римском Универзитету, истакао је да ове летње банкет сале нису биле само место где би домаћини и гости одлазили да се опусте, већ служе да власник виле истакне своје богатство и ранг.

„Мозаици се обично налазе на подовима, али он пролази кроз цео предњи зид и невероватно је очуван“, рекао је Роси о делу. „Није га уништила тежина крхотина – као што се може десити неким мозаицима на тлу – и упркос томе што је деликатан, није оштећен током векова.“
Откриће читавог зидног мозаика је изузетно ретко, додао је Роси, не само зато што су ови делови деликатнији од оних за под који су дизајнирани да се по њима хода и да издрже притисак.

Локација велике виле такође је помогла да зид остане очуван, сматрају научници. Смештен на страни чувеног римског брда Палатин и касније вековима прекривен блатом и земљом, структура грађевине и благо унутар ње били су заштићени су од ваздуха и светлости слојевима земље.

Иако ово ново откриће још увек има много тајни које треба да открије – зашто је имање напуштено и колико давно, на пример – Русо верује да постоји једна мистерија коју би археолози могли да реше: идентитет његовог власника, вероватно римског сенатора.

„Особа је била толико богата да је могла да приушти да увезе тако драгоцене материјале из целог царства да би украсила ову вилу“, сматра археолог. „До сада нисмо пронашли ништа што би расветлило њихов идентитет, али верујемо да би нам више истраживања могло омогућити да прецизно одредимо племићку породицу.“

Алфонсина Русо и њен тим намеравају да отворе простор за јавност почетком јануара. „Наставићемо да копамо друге слојеве и област овог значајног локалитета (да бисмо покушали да откријемо више)“, рекла је она. „То је заиста невероватан приказ римске раскоши.“

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара