Читај ми!

Римски водовод испод гараже у Влајковићевој сели се у специјални депо

Изградњу гараже у Влајковићевој улици у Београду успорило је археолошко налазиште. Римски водовод премештаће се у деловима у специјални депо по детаљно осмишљеном плану и под надзором стручњака.

Премештање 70 метара римског водовода из другог века из налазишта у Влајковићевој улици у специјални депо, подухват је у којем ће учествовати археолози, конзерватори, инжењери. Одлучили су да ће се водовод премештати у деловима дугачким око један метар и тешким до 600 килограма. За то су потребне специјалне машине и приступни пут.

„Сечење сегмената римског водовода вршиће се машинама које могу да секу више од 60 сантиметара дебљине, односно ти дискови су пречника око метар и 20. Такође и са сајлом за сечења камена, читава та машинерија, односно опрема, биће монтирана на лице места уз неке припремне радове“, објашњава Саша Живић из Музеја града Београда.

Изазов ће бити и паковање делова и транспорт до депоа.

„Предвиђено је и хоризонтално подсецање самих сегмената, подметање челичних плоча, прављене челичног сандука како би сваки сегмент могао да се подигне. Тај један елеменат биће имобилизиран како не би дошло до пуцања, ломљења, да би сваки био очуван и премештен у депо“, истакао је Живић.

У специјалне челичне сандуке биће спакован и таложник, које је још већих димензија.

„Такав материјал, који опет због своје старости, трошности, захтева имобилизацију, захтева што мањи број покрета и што лакшу и једноставнију манипулацију да током тог транспорта не дође до неких ситуација. Било је више решења. Увек причамо о томе да морамо да водимо рачуна и о цени свега тога, али да морамо да водимо рачуна и о тежинама самог материјала, па и те амбалаже“, навела је Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда.

Планирано је да остаци римског водовода у депоу буду конзервирани, а по завршетку подземне гараже, враћени на исту локацију на којој би требало да се изгарди археолошки парк.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара