Читај ми!

Археологе погледала Фортуна када су нашли улаз у елитни део Виминацијума

У археолошком парку Виминацијуму код Костолца археолози су дошли до новог открића, које потврђује важност и богатство овог античког града. Реч је о остацима Тријумфалне капије, највероватније посвећене римском цару Каракали.

Истражујући градско језгро Виминацијума, у жељи да реконструишу начин живота становника овог античког града, археолози су наишли на неочекивано откриће.

„Имали смо, ето, те околности да нас Фортуна погледа, и да нађемо четири стопе на улици. Након неких наших додатних потврда и истраживања схватили смо да нема друге опције него да је реч о стопама тетрапилона или како још то зовемо славолук, или тријумфална капија, што је један од заштитних знакова римске архитектуре”, рекао је археолог Илија Данковић.

На основу димензија основе Тријумфалне капије и у поређењу са онима које су сачуване на територији некадашњег Римског царства, археолози су направили њен модел. Сматрају да су одгонетнули и коме је славолук посвећен.

„Пошто је капија са краја другог, почетка трећег века, ми знамо да су се овде одиграли неки битни историјски догађаји, а то је проглашење цара Каракале за Цезара, на путовању са својим оцем. То је отприлике једина особа на коју би смо ми могли да типујемо да је могла да јој буде изграђена капија”, додаје Данковић.

Каракала је био син и наследник Септимија Севера. Познат је по Едикту из 212. године којим су сви слободни становници Римског царства добили грађанска права.

Владао је до 217. године, када је убијен. Славолук, за који се претпоставља да је посвећен њему, на неки начин је представљао улаз у елитни део Виминацијума, главног града римске провинције Горње Мезије.

„А, да је реч о једном елитном делу града у периоду другог и трећег века, знамо, не само на основу постојања тетрапилона. Недалеко су градска купатила, терме, са једне стране улице смо почели да истражујемо објекте који нам на све начине указују да је ту живело богатије становништво”, истиче Данковић.

Тим Археолошког института завршио је овогодишња истраживања на Виминацијуму.

Археолози очекују да и следећа сезона истраживања наредног пролећа буде успешна, јер Виминацијум још крије многе тајне.

уторак, 27. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво