Читај ми!

Откривена тријумфална капија у Виминацијуму

Екипа научника која ради на истраживању археолошког локалитета Виминацијум пронашла је остатке тријумфалне капије која се сматра једним од заштитних знакова архитектонског наслеђа римске цивилизације.

Истраживачки тим, који чине др Саша Реџић, др Илија Данковић, др Младен Јовичић, др Ангелина Раичковић, као и студенти Кристина Живковић и Петар Којадиновић, пронашли су остатке тријумфалне капије на главној виминацијумској улици, декуманусу, потврђено је за Танјуг.

Славолуци или тријумфалне капије су настали у доба Римске републике са циљем да се прослави победа и доношење плена великих војсковођа, а реч је о слободностојећим грађевинама, било да је то једноставни лук који премошћује улицу, рашчлањени тип са три пролаза или са једним пролазом у форми тетрапилона, какав је пронађен у Виминацијуму.

Анализа материјала указује на то да је виминацијумска тријумфална капија изграђена крајем другог или, најкасније, у првој деценији трећег века нове ере, а на основу очуваних уклесаних слова са текстом „CAES/ANTO” истраживачи су установили да је капија изграђена у част римског императора Каракале, који је у Виминацијуму означен за цезара, односно будућег императора. Император Каракала је познат и по чувеном Каракалином едикту (Constitutio Antoniniana de Civitate) из 212. године, према којем су сви слободни становници Римског царства добили римска грађанска права.

Виминацијумска тријумфална капија била је у форми тетрапилона са једним пролазом и пољем за натпис изнад лучног дела, висока десетак и широка нешто више од шест метара, по чему веома личи на римску капију Arco del Gavi у Верони.

понедељак, 26. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво