Читај ми!

Положен темељ за масовну садњу различитих биљака у свемиру уз технологију ротације усева

Кинески стручњаци су осмислили технологију за узгајање поврћа у свемиру. Погодне услове за раст биљака омогућили су апарати нове генерације.

„Свемирска башта”, или апарат за обраду земље, има модул, отворене је структуре а развили су га научници из кинеског Центра за истраживање астронаута и обуку. Тиме је омогућено да посада кинеског модула Шенџоу 16 која је у орбити била пет месеци, до почетка новембра, може да једе свеже поврће попут зелене салате, чери парадајза и лука.

„Компонента светла може да произведе зраке у три боје: црвеној, плавој и белој под одговарајућом фреквенцијом и интензитетом. То смо осмислили како бисмо обезбедили оптималне услове за раст биљака. Овај уређај за обраду земље у облику купе даје простора корену да се развије а део који је сличан земљишту зове се супстрат, и првобитно је био сув. Погодан је за раст биљака после заливања у орбити", објаснио је Јанг Ренце, истраживач.

У космосу је тај апарат омогућио одговарајућу температуру, влажност и прехрану потребне за раст биљака.

Тиме је положен темељ за будућу масовну садњу различитих биљака у свемиру уз технологију ротације усева. Важно је да се поменути Супстрат може рециклирати.

„Пошто се биљке развију, нејестиви делови могу се уништити и компресовати како би се поново створио блок супстрата. Он омогућава одговарајући простор биљкама да се развију после заливања. У том супстрату постоји и ђубриво које се полако испушта и омогућава хранљиве састојке за биљке. Ту је и део уређаја за снабдевања водом, напуњен је чистом водом, истом оном коју космонаути пију", додао је Ренце.

Тренутно кинески експерти раде на новој генерацији технологије за узгајање поврћа у свемиру развијајући апарате за рециклажу како би се корењу биљака обезбедиле вода и хранљиве материје без коришћења супстрата.

Током претходних мисија у свемиру кинески астронаути су успели да засаде салату, пшеницу и пиринач на свемирској станици Тјенгунг.

Очекује се да ће у будућности та фарма поврћа у свемиру давати астронаутима не само храну, кисеоник и воду, већ ће бити и експериментална платформа за истраживање ефеката посебног амбијента, попут утицаја микрогравитације у свемиру на раст биљака, психологију и биохемију.

уторак, 27. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво