Читај ми!

Кина послала првог цивила у свемир

Кина је послала тројицу астронаута на своју потпуно оперативну свемирску станицу у склопу ротације посаде. У петој људској мисији од 2021. године први пут је у свемир полетео и цивилни астронаут, професор Гуи Хаичао.

Кина послала првог цивила у свемир Кина послала првог цивила у свемир

Свемирска летелица „Шенџоу-16“ или „божански брод“, и троје астронаута, послати су у свемир уз помоћ ракете „Дуги марш-2Ф" из лансирног центра Ђијукван у пустињи Гоби на северозападу Kине, пренео је Ројтерс.

До сада су сви кинески астронаути који су полетели у свемир били припадници Народноослободилачке војске, а овог пута члан посаде је први цивил, Гуи Хаичао, иначе „стручњак за користан терет“ и „професор на Универзитету за ваздухопловство и астронаутику у Пекингу“.

Астронаути из „Шенџу-16” ће заменити трочлану посаду са „Шенџоу-15”, који су дошли на свемирску станицу крајем новембра, објашњава Бранко Симоновић, популаризатор астрономије, гост Јутарњег програма.

Станица, која се састоји од три модула, завршена је крајем прошле године после 11 мисија са посадом и без ње, од априла 2021. године.

„Овог пута Кина је попут других космичких сила, први пут покренула и започела једну нову праксу, а то је да поред тајконаута, како они зову своје космонауте, чланови посаде буду и људи из цивилног сектора. У овом случају, готово подразумевано, то су научници, а не туристи“, наглашава Симоновић.

У овом случају задатак научника је само да раде на врло сложеним и егзотичним програмима и замислима које треба испитати, мада има мало података шта ће се радити, пошто Кинези врло мало информација објављују о свом свемирском програму.

„Свемирска станица је микролабораторија која има микрогравитацију и која се налази у специфичним околностима и ту заиста астронаути имају пуно радно време без задршке“, напомиње Бранко Симоновић.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво