Читај ми!

Шетао по савету лекара, па нашао благо старо 1.500 година

Педесетједногодишњи Ерленд Бор наишао је на откриће века у Норвешкој и то наоружан само детектором метала након што му је доктор препоручио да мора више да се активира и вежба. Бор је откопао девет златних привезака, три прстена и 10 златних перли на острву Ренесој.

Таман кад је планирао да заврши шетњу и крене кући, детектор метала је кренуо да пишти. „Испрва сам мислио да су неки чоколадни новчићи. Било је потпуно невероватно“, навео је Бор у саопштењу Универзитета Ставангер.

Норвежанин је контактирао археологе који су наставили претрагу.

Укупан „плен“ који је пронашао тежи мало више од 100 грама и потиче из периода око 500. године, који је у Норвешкој познат као Период миграција.

По норвешком закону сви историјски предмети који су старији од 1537. и новчићи од пре 1650. године сматрају се државном имовином и захтева се од проналазача да их преда.

Професор Хакон Рејерсен из Археолошког музеја Универзитета Ставангер рекао је да су привесци попут плочица – танки, пљоснати и једнострани. Заједно са златним перлама чинили су „веома упадљиву огрлицу“.

Огрлицу су, како каже, носиле веома важне особе у друштву. У Норвешкој се слично откриће десило последњи пут у 19. веку.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво