Читај ми!

Остаци још једног брода сведоче о Виминацијуму као важном пловном центру

На површинском копу „Дрмно“ код археолошког парка Виминацијум, пронађени су остаци брода, чија старост тек треба да буде утврђена, али се претпоставља да је у песку лежао можда и више од десет векова. Ово је пето пловило које је на подручју Виминацијума, некадашњег главног града римске провинције Горње Мезије, откривено у последње три године.

Остаци брода, за који тек треба да се утврди из ког периода датира, пронађени су у песку на дубини од осам метара. Реч је о баржи, грађеној по моделу римских пловила, која је служила за превоз људи и робе.

„Очувано је само дно и само делимично ивице. То дно је прављено од храстових дасака, оне су спајане системом клинова и попречне рачвасте греде су причвршћивале те бокове брода. Очувана је крма и средишњи део брода. Нажалост, багер је закачио предњи део брода, али само делимично је оштећен. Очувано је 13 метара , вероватно је био до двадесет метара дужине“, објашњава Младен Јовичић, археолог у Виминацијуму.

До брода је први стигао багер на шестом БТО систему (систем багер-трака-одлагач) површинског копа „Дрмно“. Искусни рудари одмах су схватили вредност открића.

„То се десило приликом редовне контроле бочне косине, да се не би обрушила бочна косина на рударску машину. Ја сам угледао пловило и одлучио сам да зауставим машину, да је мало преусмерим, од неких петнаестак минута застоја. И, ето, сачували смо брод“, каже Горан Богдановић, рударски пословођа 6. БТО система „Дрмна“.

Виминацијум био седиште Дунавске флоте

Од 2020. године на површинском копу „Дрмно“ пронађено је укупно пет пловила из различитих историјских периода. За археологе то није изненађење, јер је поред Виминацијума протицао некадашњи Дунавац, рукавац Дунава, који је временом мењао свој ток, али је увек представљао важан пловни пут.

Археолог Младен Јовичић истиче да Виминацијум јесте био седиште Дунавске флоте за читаву Мезију, провинцију која је отприлике била као данашња Србија.

„Одатле су бродови пловили читавом дужином Дунава, кроз Ђердап, све до Кладова, Прахова, и контролисали границу, превозили робу. У Виминацијуму су нађени споменици који сведоче о присуству удружења бродара“, наводи Јовичић.

Археолозима и инжењерима површинског копа „Дрмно“ сада предстоји сложен задатак ископавања и транспортовања брода у археолошки парк Виминацијум, како би тамо био конзервиран и изложен за посетиоце.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије