Читај ми!

Зрна без кофеина још на пољима кафе – колико је могуће

Истраживачи су након година рада – корак ближе узгоју кафе без кофеина.

Зрна без кофеина још на пољима кафе – колико је могуће Зрна без кофеина још на пољима кафе – колико је могуће

Институт за истраживање кафе у Бразилу започео је одлучујућу фазу у свом две деценије дугом пројекту који има за циљ развој сорти арабика кафе које су природно – без кофеина. Према истраживачима, овај развој заправо може имати значајан комерцијални потенцијал.

Ако се пројекат успешно заврши, добијене сорте могу се наћи на тржишту у великим потрошачким регионима попут Сједињених Држава и Европе, где ће их људи вероватно више волети у односу на тренутне брендове без кофеина, који обезбеђују кафу без кофеина, која се производи хемијским методама.

Истраживачи започињу регионална теренска испитивања а Програм развија Instituto Agronomico de Campinas.

До сада је тај водећи центар за истраживање кафе обезбедио тржишту многих држава биљке кафе високог приноса које су Бразил и учиниле главним покретачем на глобалном тржишту кафе, јер данас снабдева више од трећине света кафом.

Једноставније до жељеног напитка

Истраживачи, који раде у Институту навели су да започињу регионална теренска испитивања неких од сорти које су развијали неколико година укрштањем различитих биљака кафе које природно имају веома низак садржај кофеина. У том процесу, истраживачи су користили банку гермплазме у својим објектима.

Ово ће такође вероватно користити компанијама које ће продавати кафу без кофеина јер ће смањити трошкове јер ће прескакати процес уклањања кофеина из уобичајених сорти кафе.

„Резултати које смо до сада имали делују обећавајуће, ми смо оптимистични“, изјавио је Хулио Сезар Мистро, истраживач који надгледа пројекат.

Истраживачи саде неке од клонова биљке, које су развили у центру, у различитим регионима у Бразилу. Обично је потребно две до три године да стабла кафе дају своје прве плодове, тако да је остало још неколико година док истраживачи не могу да уберу ту кафу и тестирају је.

Према подацима које је прикупило Национално удружење за кафу, процењује се да 10 одсто тржишта у Сједињеним Државама конзумира кафу без кофеина.

Многи људи пију кафу посебно са циљем да повећају енергију коју даје кофеин, међутим, неки људи су нетолерантни на ту супстанцу или воле кафу без кофеина како би избегли потенцијалне поремећаје спавања.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара