Читај ми!

Да ли ће поред Скупштине Србије бити археолошки парк или подземна гаража

Више од два месеца трају археолошка ископавања у центру Београда, поред Скупштине Србије, у Влајковићевој улици. Осим цеви римског водовода откривених на налазишту, сваки прекопани метар открива нове тајне, тако да, како наводи археолог Милорад Игњатовић, комплетни радови и конзервација неће моћи да буду завршени у року.

Откривено је много тога што археолози нису очекивали, али свако истраживање, када је Београд у питању, увек доноси неочекивана открића, напомиње Милорад Игњатовић.

„Открили смо остатке из модерног доба, остатке из 18. века, 17. века. Очекивали смо остатке римске некрополе јер се знало да се ту налазе остаци античког Сингидунума, а оно што нас је изненадило је откриће римског водовода“, додаје археолог.

У Београду су у досадашњим ископавањима откривени неки трагови римског водовода, али овде је откривен веома добро очуван у дужини 70–80 метара.

С обзиром на то да се ради о важном споменику културе који није једноставно изместити са тог простора, а по закону не би смео да се уништи или оштети неким будућим радовима, поставља се питање како ће надлежне службе деловати.

„Највероватније ће остати ту као део неког споменичког наслеђа“, додаје гост Београдске хронике.

Првобитни план ових истраживања је био да се терен истражи, да археолози узму вредне артефакте и преместе их у музеј, а да се на овом месту изгради подземна гаража.

„Очекивали смо да ћемо наћи римске гробнице које је лако изместити, али после ових налаза, наша је жеља да то постане неки археолошки парк испод кога је могуће градити гаражу. И у Риму је испод Колосеума прошао метро, па није ништа оштетио, зашто онда не би могло и овде“, истиче Игњатовић.

Постоји више решења за овај локалитет. Може да се изврши лака конзервација и да се сачека неки бољи тренутак када се стекну услови да се локалитет отвори за јавност. Може и да се измени план изградње гараже и да се овај локалитет уклопи у простор и да се гаража копа испод, што јесте захтевније, али није немогуће, напомиње археолог. А постоји могућност и да инвеститор одустане од намере да гради подземну гаражу. Међутим та одлука не зависи од археолога, напомиње Милорад Игњатовић. 

четвртак, 28. септембар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"