Читај ми!

Нови систем алата спасиће мала радна окружења

Мала предузећа у свакој привреди представљају окосницу и реалан су репер успеха када је економска политика у питању, нарочито земљама у транзицији. Која је најефикаснија стратегија опстанка малих радних окружења на тржишту? Стручњаци су осмислили Лин систем алата који нуди решење.

Поред тога, ту су велике индустрије, франшизе у услужним делатностима и трговински ланци који додатно задају главобоље мањим радним окружењима, те стога ни једна делатност ни мало није поштеђена.

Искуства људи из домаће консултантске куће Текор Консалтинг показују да треба радити паметније а не више, да треба уредити процесе тако да имају минимално расипања (односно да имају максималну продуктивност). У томе нам помаже успостављање Лин и Kаизен начина пословања.

Kада је производња у питању то значи да производимо шта треба, када треба и колико треба, а сама имплементација Лин филозофије ће нам омогућити да будемо конкурентни на тржишту -по ценама и по квалитету.

Поред тога, друга корист коју пружа правилно имплементирано Лин окружење су задовољни запослени. Ово је јако важно јер  флуктуација радне снаге постаје толико велика да постаје неиздржива.

Овај тренд је заступљен у свим компанијама које још увек послују на традиционалан начин, било да су велике компаније, мала или средња предузећа.

Шта тачно доноси успостављање Лин система? Оно што не треба или не мора да се деси у процесу потпуно елиминишемо. Досадањша пракса показала је да су та расипања у традиционалним компанијама већа од невероватних 50%.

Лин алатима за анализу процеса освешћујемо наше недостатке и слабости, а самим тим решавамо велики део нашег проблема. Не можемо уклонити недостакте којих нисмо свесни, зато је потребно да сваки недостатак или губитак у процесу јасно квантификујемо, а њиховим решавањем и уклањањем повећавамо продуктивност и флексибилност саме огранизације.

Често је највећа борба да се традиционалнан начин пословања преточи у конкурентан, односно да се већ устаљена лоша пракса замени новом која ће нам омогућити константна и континуирана побољшања.

Предузећа неће морати да се боре за опстанак на тржишту јер ће увек бити спремна да се прилагоде и ускладе са новим тржишним изазовима.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво