Читај ми!

Више од 60 нових сателита откривено око Сатурна

Откриће 62 до сада неоткривена сателита око шестог камена од Сунца поставило је Сатурн у чврсто вођство у нашем соларном систему.

Због новог открића прстенаста планета нашег система сада има укупно 145 званично препознатих сателита, далеко испред његовог већег комшије Јупитера који има „само“ 92 сателита.

Још важније од самог открића, кажу научници, јесте што је демонстрирана ефикасност нове технике за откривање малих сателита око џиновских планета.

Померањем, слагањем и упоређивањем фотографија које су током претходних година направиле бројне сонде и телескопи, тим предводђен астрономом Едвардом Ештоном са Института за астрономију и астрофизику на Тајвану успео је да пронађе сателите тек два и по километра у пречнику.

А ови новооткривени ситни пратиоци такође помажу астрономима да склопе слагалицу Сатурнове прошлости.

Иначе је веома тешко лоцирати мале сателите који круже око Јупитера и Сатурна. Две планете су највеће у нашем систему и веома су сјајне, посебно када се гледају са Земље јер их из тог угла Сунце увек обасјава.

Чињеница да су открили толики број малих сателита, астрономима открива и да је већина њих настала као резултат међусобних судара већих сателита.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво