Од римског броша, преко џамије до некрополе - шта се крије у налазишту код Скупштине Србије

У току су археолошка истраживања код Скупштине Србије где су археолози пронашли један брош из доба Римског царства. Медији су спекулисали да ће се на том месту пронаћи остаци Батал џамије, остаци из античког Сингидунума, града пре Другог светског рата.

Где год се закопа у Београду, уз мало среће, може да се пронађе неки вредан археолошки предмет.

„Београд је насељен преко 7.500 година, од неолитског периода па практично до данас, и то је тачно. Тај период је наравно оставио трагове и само је питање тренутка када ће се то нешто наћи“, рекао је гост Београдске хронике, главни археолог на локалитету код Скупштине Србије Милорад Игњатовић.

Пронађени брош датира из трећег века.

„То је тај период и ми очекујемо, то нам је циљ да искпопамо остатке римске некрополе и остатке из тог периода“, истиче археолог, и каже да о вредности предмета као што је пронађени брош – треба размишљати у контексту његове вредности важној за будућа истраживања.

„Када је реч о туризму, о познавању историје и презентацији нашег наслеђа, које није само наше већ је део једног ширег, европског па и светског контекста, најважније и најлепше је управо то чиме се моје колеге баве, а то је да на самом терену прикупљају материјал и доказе, јер само на тај начин могу да документују, све фотографишу, уцртају и оставе поуздане податке за наредна истраживања“, додала је директорка Музеја Града Београда Јелена Медаковић.

Медаковићева је рекла и да се грађани редовно јављају када пронађу предмет за који мисле да има историјску важност, и да су у том смислу врло мотивисани. Инвеститори ређе зову.

Ипак, како наводи Медаковићева, нису сви предмети довољно вредни да би ишли у сталну поставку, већ се један део чува у студијским збиркама.

„Ми се надамо да ће део Влајковићеве бити у сталној поставци у нашој новој згради у Ресавској улици“, рекла је директорка Музеја Града Београда.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво