Читај ми!

ТРАМЕ – Када о културном наслеђу учимо кроз игру

Да се кроз игру најлепше и најлакше учи о културном наслеђу, доказали су учесници међународног пројекта ТРАМЕ, створивши друштвену игру „Never ending journey“ која је посвећена путовањима античких миграната. Игра нас води у авантуре у којима упознајемо цивилизацијске тековине на простору некада моћног Римског царства.

Културно наслеђе живи онда када искуство прошлих цивилизација преносимо на покољења, тако да та знања буду схватљива и доступна младима путем неформалног начина едукације.

Баш то је био један од циљева међународног пројекта ТРАГОВИ СЕЋАЊА - TRACCE DI MEMORIA - ТРАМЕ.

Овај пројекат је кроз радионице и мултидисциплинаран приступ средњошколцима приближио културно наслеђе и тековине античких миграција које су, као и ове данас, осим политичких донеле и мултикултуралне промене.

Тако су Римљани открили малтер баш захваљујући одласку на исток, да би касније та знања применили приликом изградње чувеног Колосеума.

Учесници овог пројекта биле су изабране средње школе и институције везане за заштиту културног наслеђа, међу којима су осим Србије учествовале и Италија, Пољска, Мађарска и Турска.

На Међународни дан образовања (24. јануара 2023. године), у Центру за промоцију науке презентовани су резултати овог пројекта који је подржан кроз програм Еразмус+ Европске уније, а један од њих је и ТРАМЕ приручник за наставнике и стручњаке у области културног наслеђа.

Највеће одушевљење међу присутном публиком изазвала је друштвена игра „Never ending journey“, коју су осмислили ђаци из Србије, Турске и Мађарске, а који су учествовали у Траме разменама ученика.

Игра прати путешествија античких миграната (сликар, скулптор, архитекта, лекар, филозоф, историчар, трговац, ковач...), њихове преласке Алпа и Апенина, прелазак Средоземног мора...

Карактери имају мисије и задатке, дочаравајући све невоље мигрантског живота, али и помоћ странаца, те наклоност среће.

Мапа за игру, фигурице и описи карактера, комплетно су урађени као креативна решења средњошколаца, базирана на знању и научним чињеницама које су пружили професори и стручњаци културног наслеђа.

Догађај је организовао Археолошки институт, уз подршку Школе за дизајн - партнера у пројекту који су представљали Републику Србију.

Руководилац пројекта у Србији је Јелена Анђелковић Грашар из Археолошког института. 

Утисци ТРАМЕ путовања, стечено знање и процес учења описани су у ТРАМЕ приручнику.

Он је намењен наставницима и стручњацима из области културног наслеђа, а за циљ има да покаже примену интерпретације културне баштине у процесу учења, најпре неформалног образовања, а онда и формалног.

Приручник је бесплатан и доступан на сајту пројекта:

https://trameproject.eu/trame-manual/

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво