Читај ми!

Маск најавио тестирање можданих чипова на људима

Амерички милијардер Илон Маск најавио је да очекује да ће клиничка испитивања бежичног можданог чипа, који је развила његова компанија „Неуралинк”, почети на људима за пола године, након што су раније постављени рокови истекли.

Компанија „Неуралинк” креира мождане чипове који су замишљени тако да омогуће људима са парализом да поврате моторне функције. Такође, предвиђено је и да лече болести мозга попут Паркинсонове, Алцхајмерове болести и деменције. 

Иначе, неуротехнолошка компанија у јануару је расписала је конкурс за особље које ће спроводити клиничка испитивања можданог чипа на људима, још тада верујући да ће добити одобрење регулаторне агенције.

Док је чекала дозволе за тестове на људима, компанија је последњих година спровела низ експеримената на животињама.

„Зелено светло” за хумано тестирање издаје Управа за храну и лекове (FDA) САД, преноси Ројтерс.

Током обраћања у седишту „Неуралинка”, на трочасовној презентацији, Маск је изјавио да је намера „да буду изузетно пажљиви и сигурни да ће све добро функционисати пре него што се уређај убаци у тело човека”.

„Сматрам да смо већину наше документације предали Управи за храну и лекове, и вероватно би за око шест месеци требало да добијемо дозволу како бисмо тестирали чип на људима”, рекао је Маск.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво