Читај ми!

Одакле је вода стигла на нашу планету – научници кажу са метеорита

Ако сте се икада запитали како је на Земљи настала вода, ново истраживање дела метеорита који је прошле године упао у двориште породичне куће у Енглеској, можда крије одговор.

Истраживачи из лондонског Природњачког музеја и Универзитета у Глазгову, у Шкотској, проучавали су метеорит пронађен у граду Винчкомбу у Глостерширу и открили да садржи воду сличну оној на Земљи.

„То је кристално јасан поглед у наш рани сунчев систем“, наглашава Лук Дејли, коаутор студије и професор пранетарне геонауке на Универзитету у Глазкову, у изјави за Си-Ен-Ен.

Студија објављена у часопису Science Advances открива да су ванземаљске стене можда донеле виталне хемијске компоненте – као што је вода – на нашу планету пре више милијарди година, од којих су настали океани и сав живи свет на Земљи.

Испитивање и хемијска анализа метеорита из Винчкомба открили су да садржи око 11 процената воде и два процента угљеника. Тим, који је мерио однос изотопа водоника у води из овог метеорита, открио је да она веома подсећа на састав воде на Земљи, наводи се у саопштењу Природњачког музеја.

У стени су такође пронађене неке ванземаљске аминокиселине, што научници сматрају као најјачи доказ да су воду и органски материјал на нашу планету испоручили астероиди попут оног чији комад је пао у двориште у Винчкомбу.

Метеорит је идентификован као ЦМ угљенични хондрит, врста каменог метеорита који садржи висок проценат компоненти које су претходиле настанку Сунчевог система.

Пошто је захваљујући помоћи UK Fireball Alliance, организације која прати кретање и проналази метеорите у Великој Британији, поменути комад метеорита пронађен у року од 12 сати, тако да земљина атмосфера није имала времена да га измени.

„Зато знамо да је све у њему 100 одсто ванземаљско, укључујући 11 процената воде коју садржи“, наводи Дејли.

„Већина ЦМ хондрита има воду сличну оној на Земљи, али ове стене се мењају и деградирају у року од неколико дана (или) недеља након што падну на Земљу, па би могле бити сличне Земљи јер су апсорбовале кишницу или тако нешто“, објашњава професор.

Наташа Алмеида, кустос метеорита у Природњачком музеју и коаутор студије, у саопштењу је навела да ће „невероватно свеж примерак остати један од најнеобичнијих метеорита у колекцијама широм света“.

Дејли је метеорит Винчкомб назвао „срећним“ открићем. Био је величине кошаркашке лопте, тако да у случају да је путовао другом брзином или под другим углом, све би изгорело, напомиње професор.

Иако је овај научни рад први у низ многих истраживања која се раде на поменутом метеориту, Дејли напомиње да ће се научници бавити њиме и у наредним годинама. „У овом посебном камену сигурно има још много прича и тајни“, истиче професор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво