Читај ми!

Како оптимизација радних навика помаже да будемо продуктивнији уз мање рада

Утицај људског фактора у производном окружењу је на првом месту у производном процесу. Човек својим радом директно даје вредност производу. Међутим, ако људи који учествују у процесу производње нису организовани, ако не раде на стандардан и оптимизован начин, они представљају чист трошак.

Зато је и циљ да сами радни процеси буду тако организовани да сваки запослени тачно зна шта ради, успостављајући баланс између оптерећења рада човека и доприноса који пружа компанији у којој ради.

„Често у нашој пракси када код клијента први пут снимамо неки процес, добијемо резултат који показује да људи својим радом у току радног времена, доприносе само 20% вредности производу који производе, док преостало време представља расипање“, каже Иван Милановић, стручњак из компаније Текор Консалтинг.

Претворено у радне сате, то значи да су људи у производњи, од осам сати радног времена, само сат и по времена директно радили на том производу, а да су преостало време трошили на непотребне активности као последицу лоше организованих процеса.

Овако затечено стање решава се уз помоћ веома ефикасних Лин и Kаизен алата, па након имплементације тих алата добијемо ситуацију у којој се ВА (Value Added) активности са затечених 20 попну на 60 и више процената, а то је само резултат боље организације посла.

Ако желимо профитабилну и на тржишту конкурентну компанију, потребно је да савки производни процес изанализирамо до детаља.

Тек када буду уочена и елиминисана сва расипања, када радно место буде конципирано тако да запослени са што мање рада буде што ефикаснији, добре праксе претварамо у стандарде.

Ти стандарди, ако се ваљано имплементирају у организацији, постају радна навика запослених. Те радне навике треба константно, ситним побољшањима, готово свакодневно оптимизовати. Овако успостављен начин рада компанији директно обезбеђује профит, а код запослених веће задовољство на раду.

Лин концепт обухвата све запослене у једној компанији, било да је та компанија из домена производње или услужних делатности. Може се применити буквално свуда, од производње железничких локомотива до баналног кошења травњака у дворишту.

Савремени услови пословања, које одликују изражена комплексност, непредвидивост и неизвестост и оштра конкуренција, као и засићеност тржишта производима и услугама, захтевају један потпуно другачији приступ у пословању.

Ту централни фактор успеха не представљају материјална и финансијска актива већ неопипљиви и нематеријални ресурсни.

Преведено на подручје Лин и Kаизен филозофије, компанија мора, а све да би била конкурентна на тржишту, смањити расипања у производњи. На тај начин ће цена производа на тржишту остати иста (неће се увећавати), а цена израде тог производа бити значајно смањена.

Да би се радне навике код запослених у једној компанији оптимизовале, пре свега мора се створити окружење у коме се увек долази до схватања како има места за побољшања постојећих процеса „увек може боље“.

Нема краја процесима смањивања потребног рада, времена, простора, трошкова и грешака у производњи. Истовремено нудећи купцима производе који су све ближи њиховим стварним потребама и жељама.

У савременом свету појам оптимизације је широко распрострањен, а најбољи пример успешне примене метода оптимизације је Јапан - држава у којој су методе оптимизације једна од главних одредница и карактеристика пословања.

Индустријски развој Јапана доживео је врхунац, па су те процесе производње Јапанци до те мере усавршили да их данас сви копирају.

5С - Лин алат за уређење радних места, један је од најефикаснијих метода за оптимизацију радних навика, односно радног простора.

Ова метода наводи запослене да свакодневно и константно уређују свој радни простор и тиме лако уоче евентуалне дефекте на машинама (цурење уља и сл.), безбедност на раду доведу на веома висок ниво, а непотребне операције и кретања сведу на минимум.

Самим тим запослени врло лако могу уочити могућност побољшања процеса рада у коме непосредно учествују. 

среда, 24. септембар 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом