Читај ми!

Није злато све што сија – горски кристал украс праисторијских споменика

Стотине светлуцавих фрагмената кристала откривено на праисторијском гробљу у Енглеској. Горски кристал је редак облик прозирног кварца, пронађен на подручју данашње Енглеске и Ирске. Коришћен је у неолиту као украс надгробних споменика, а обрађиван је специфичним методама.

У научном истраживању објављеном у Cambridge Arheological Journal, описано је око 300 фрагмената горског кристала који су пронађени на локалитету који је стар око шест хиљада година, у Дорстон Хилу у Енглеској, на око километар и по од чувеног Артуровог камена.

Пронађени фрагменти овог кристала указују да су људи из неолита користили овај минерал за украшавање гробова на церемонијалном месту у западној Енглеској, кажу археолози.

Камени кристали су вероватно донети на локацију са извора удаљеног више од 130 километара, преко планина. Интересантно је да су кристали пажљиво уситњавани на мање делове, вероватно током окупљања заједнице.

„Осим што су провидни, као вода, имају призматичну структуру која прелама белу светлост у видљив спектар дугиних боја. Кристал кварца је и триболуминисцентан, када се изложи физичком удару, даје бљесак плаве светлости", истакао је аутор студије Ник Овертон.

Археолози сматрају да су древне структуре на Дорстон Хилу и Артуровом камену биле део церемонијалног дела раног неолита или новог каменог доба које су настале 1.000 година пре Стоунхенџа, који је изграђен пре отприлике 5.000 година у равници Солсбери, око 130 километара југоисточно од овог локалитета.

Локалне народне легенде повезују Артуров камен са митским краљем Артуром, иако би у његово време већ био стар хиљадама година, да је икада постојао.

Брдо Дорстоне је место „Дворана мртвих", три дрвене зграде које су намерно спаљене и замењене са три земљане хумке у доба неолита, вероватно након што је локални вођа умро.

Археолози сматрају да је земљана хумка на локалитету Артуров камен некада упућивала на "Дворане мртвих", чији су остаци откривени 2013. године.

"Први комад кристала који су савремени багери ископали изгледали су као стакло, док геолози нису прегледали пронађени материјал.Осећао сам да је заиста важно истаћи колико је овај материјал диван и занимљив", истако је Овертон.

Провидни минерал, горски кристал настао је на једном од два локалитета познатим још из времена неолита:први у пећини у планинама на северу Велса и један на југозападној обали Велса, на око 160 километара.

Комади горског кристала пронађени су и на другим неолитским гробницама у Британији и Ирској, али су до сада углавном били занемарени.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије