Читај ми!

Ровер „Радознали“ успео да сними бљештаве облаке на Марсу

Америчка свемирска агенција (НАСА) објавила је снимке необичних атмосферских појава на Марсу које је забележио ровер „Радознали“ (Curiosity), а које ми Земљани не можемо и да замислимо – сјајне облаке у дугиним бојама који се састоје углавном од кристализованог угљен-диоксида, уместо воде.

Наша суседна, Црвена планета је сува, ледена пустиња, али у њеној танкој атмосфери још увек има облака који се формирају довољно често и утичу на њену климу. Марсовски облаци разликују се од онога на шта смо навикли на Земљи, где се кишни облаци углавном састоје од водене паре. На Марсу се облаци састоје од ситних комадића леда који се кристалишу око минералних честица прашине.

Пре две земаљске године, Насин ровер „Радознали“ је уочио облаке који су прелетели изнад њега раније него што се очекивало. У марту, док је Црвена планета пролазила кроз исто марсовско годишње доба, роботски истраживач, ветеран, је имао спремне камере уперене за опсежно снимање неба.

Ови снимци су довели до неких необичних закључака о природи атмосферских појава на Марсу, известио је Насин тим.

Чинило се да су облаци свеже формирани и да путују на већој надморској висини од уобичајене, од око 60 километара. Температура у том делу атмосфере је довољно ниска да дође до кристализације угљен-диоксида.

Кристализован угљен-диоксид није необична појава на Марсу. У ствари, његове поларне капе, које се састоје од залеђене воде, прекривене су релативно танким слојевима залеђеног угљен-диоксида.

Током марсовског лета, тај залеђени угљен-диоксид испарава, док је онај на јужном полу трајан, мада му дебљина варира у зависности од сезоне.

Облаци које је „Радознали“ фотографисао били су такође необични и због сјаја и боје која се преливала у свим бојама дуге, што се не дешава тако често на Марсу. До ове појаве долази зато што кристали леда пропуштају светлост залазећег Сунца.

„Увек ме задиве те боје које се појављују – црвена, зелена, плава и љубичаста“, рекао је Марк Лемон, научник који се бави проучавањем атмосфере у Свемирском научном институту у Боулдеру, у Колораду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије