Читај ми!

Крвави супермесец мегазвезда вечери широм планете

Пун Месец у време када је најближи Земљи, уз црвенкаст одсјај, привукао је ноћас љубитеље астрономије. И фотографи су се потрудили да забележе призор познат као крвави супермесец.

Природни Земљин сателит, када се чини да је црвенонаранџасте боје и уз то делује веће него обично, често се назива крвави супермесец. 

Ипак, није у питању никакав астрономски феномен. Пун Месец у време када је најближи Земљи, али и када је потпуно обасјан Сунчевом свелошћу, има црвенкаст одсјај. У ово доба године у неким крајевима света називан је и цветни месец.

Како се наводи на сајту Насе, од 26. маја „сунчева светлост се прелама док пролази кроз Земљину атмосферу“, а током помрачења Месеца, светлост пролази кроз Земљину атмосферу и долази до површине природног сателита.

"Помрачени Месец је слабо осветљен црвенонаранџастом светлошћу од залазака и излазака Сунца широм света. Што више прашине или облака буде у Земљиној атмосфери током помрачења, Месец ће деловати црвеније“, наводи се у објашњењу.

Такав Месец привлачи пажњу јавности, а нарочито воле да га фотографишу и професионални и фотографи аматери.

Овог пута прилику да уживају у оваквом призору имали су становници западног континенталног дела САД, Канаде, Мексика, већег дела Централне Америке и Еквадора, западног Перуа, јужног Чилеа, Аргентине, делова Азије и Аустралије.     

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије