Читај ми!

Алат оптимизације који омогућава рад без грешке

Добра оптимизација је кључ успеха сваког озбиљног предузећа, али и неопходна мера којом се могу спречити многе неочекиване или лоше пословне ситуације. Од домаћих стручњака из Текор консалтинга (Tecor Consulting) често можемо чути корисне савете о правилној оптимизацији свега што у једном пословном окружењу може да буде терет пословању и непотребни трошак.

Лин (Lean) алати су стратешки партнер сваке логичне и здраве оптимизације и у пракси се показало да, без много улагања, врло брзо дају видљиве резултате.

Један од круцијалних алата из Лин круга је и Пока јоке (Poka Yoke) – алат са којим посао може да тече без грешке. Лин алат Пока Јоке развио је  Шигео Шинго, као део ТПС-а (Tојотиног производног система) шездесетих година прошлог века, за индустријске процесе дизајниране за спречавање људских грешака.

Шинго је редизајнирао процес у коме радници у фабрици, док монтирају мали прекидач, често забораве да убаце потребну опругу испод једног од тастера прекидача.

У редизајнираном процесу, радник ће извршити задатак у два корака: прво припрема две потребне опруге и ставља их у држач, а затим убацује опруге из држача у прекидач. Kада опруга остане у држачу, радници су знали да су заборавили да убаце опругу и могли су да исправе грешку без напора.

Назив алата Пока јоке је из јапанског сленга који се најчешће преводи као „избегавање грешке“ – пока значи ненамерна грешка, а јоке избегавање. Избегавање грешке односи се на избегавање ненамерних грешака.

Избегавање грешке је познато по разним другим именима попут избегавање идиота (бака-јарам), доказивање грешке, присиљавање функција и баријере. Сваки термин има мало другачију конотацију, иако постоје значајна преклапања у одговарајућим значењима. Присиљавање функција је подскуп избегавања грешке.

Kонцепт баријера – препрека је шири појам од избегавања грешке. То није само приступ смањењу ненамерне грешке, уместо тога, он обухвата широк спектар приступа.

Неки приступи избегавања грешке укључују „инспекције заштите“ које издвајају дефекте из количине прихватљивих производа и задржавају их да не наставе у даљи ток процеса. Постоји алтернативна типологија којом је подељено избегавање грешке у категорије: превенција грешке, откривање грешке, спречавање утицаја грешке и избегавање грешке у радном окружењу.

Превенција грешке је највећи облик избегавања грешке. Она чува од појаве грешака. Откривање грешке само упозорава раднике на чињеницу да је грешка учињена. Такви сигнали су веома корисни јер често грешке које су брзо откривене и исправљене заправо не дају повода за дефекте.

Откривање да је хируршка газа остала у пацијенту је лакша ситуација за отклањање пре затварања, а резултира далеко бољим исходом за пацијента него ако се открије након завршетка операције. Спречавање утицаја грешака значи да се ублажавају последице грешке. Превенција грешке у радној средини подразумева смањење журбе, конфузије и двосмисленост тамо где се ради.

Често нисмо ни свесни са колико се примера примене Пока јоке алата сусрећемо у свакодневном животу и раду. 

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије