Велики бук – импозантни водопад у близини Ресавске пећине

На падинама Бељанице у источној Србији, надомак Деспотовца, налази се један од најлепших и највиших водопада у нашој земљи – водопад Велики бук, познатији као Лисине.

Висок је преко 20 метара, а смештен на око 380 метара надморске висине. У подножју водопада формирано је језерце мале дубине окружено бигреним блоковима.

Заједно са извором речице Врело, под заштитом је државе као Споменик природе „Водопад Лисине“ и као објекат геонаслеђа Србије. 

Врело скупља воде са широких крашких предела Бељанице, а директна хидрографска веза успостављена је са рекама понорницама из увала Речке и Бусовате.

До водопада се стиже стрмим путем кроз нетакнуту природу. Када се дође на сам врх водопада, чује се невероватан хук воде и открива се сва чаролија природе тог краја.

Велики бук је најлепши у пролеће јер тада посебно обилује водом, а у врелим летњим данима представља прави „спас“ од угрејаног градског асфалта јер је на водопаду температура нижа и до десет степени у односу на урбане средине.

На десет минута вожње од Лисина према Деспотовцу налази се Ресавска пећина, једна од најстаријих пећина у нашој земљи – стара је око осамдесет милиона година, док се накит у пећини процењује на четрдесет пет милиона година.

Унутрашњост пећине обилује бројним и разноврсним дворанама, каналима, галеријама и окамењеним водопадима.

На само два сата вожње од Београда човек се нађе у царству природе које има лековиту моћ јер ослобађа од негативне енергије коју ствара свакодневни градски живот. 

петак, 09. јун 2023.
21° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут