Велики бук – импозантни водопад у близини Ресавске пећине

На падинама Бељанице у источној Србији, надомак Деспотовца, налази се један од најлепших и највиших водопада у нашој земљи – водопад Велики бук, познатији као Лисине.

Висок је преко 20 метара, а смештен на око 380 метара надморске висине. У подножју водопада формирано је језерце мале дубине окружено бигреним блоковима.

Заједно са извором речице Врело, под заштитом је државе као Споменик природе „Водопад Лисине“ и као објекат геонаслеђа Србије. 

Врело скупља воде са широких крашких предела Бељанице, а директна хидрографска веза успостављена је са рекама понорницама из увала Речке и Бусовате.

До водопада се стиже стрмим путем кроз нетакнуту природу. Када се дође на сам врх водопада, чује се невероватан хук воде и открива се сва чаролија природе тог краја.

Велики бук је најлепши у пролеће јер тада посебно обилује водом, а у врелим летњим данима представља прави „спас“ од угрејаног градског асфалта јер је на водопаду температура нижа и до десет степени у односу на урбане средине.

На десет минута вожње од Лисина према Деспотовцу налази се Ресавска пећина, једна од најстаријих пећина у нашој земљи – стара је око осамдесет милиона година, док се накит у пећини процењује на четрдесет пет милиона година.

Унутрашњост пећине обилује бројним и разноврсним дворанама, каналима, галеријама и окамењеним водопадима.

На само два сата вожње од Београда човек се нађе у царству природе које има лековиту моћ јер ослобађа од негативне енергије коју ствара свакодневни градски живот. 

петак, 24. март 2023.
11° C

Коментари

ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века