субота, 07.03.2020, 10:56 -> 11:15
štampajУтицај топлоте на вина
Климатске промене постају озбиљна претња шпанским узгајивачима вина. Сунчева олуја, суше и таласи врућине бацају тамну сенку на будућност више од 4.000 винограда у целој Шпанији. То је индустрија вредна седам милијарди евра годишње.
Документарни филм Ала Гора Непријатна истина (2006), који указује на последице глобалног загревања и климатских промена, алармирао је шпанске произвођаче вина. Подаци показују да је све више дана са температуром изнад 30 степени Целзијусових.
Недавне студије дошле су до закључка да је температура порасла између 2,7 и 4,7 степени, да су падавине смањене за 40 одсто и да ће то учинити производњу вина у југоисточној Европи и на Медитерану до 2070. године – нерентабилном.
Прохладне ноћи подножја Пиринеја у Каталонији омогућавају грожђу да сазри до савршеног нивоа слаткоће и боје зрна. „Неке од врста које су тренутно комерцијалне дају добар квалитет вина у већини винарија Шпаније, али на крају века, неће се понашати на исти начин“, каже Марија Торес, власница винограда, која припада породици традиционалних узгајивача винове лозе.
С повећањем надморске висине од 100 метара, температура пада један степен, па се верује да ће виногради наставити да се премештају на веће висине, како температура буде наставила да расте.
Услед велике топлоте, вина у нижим пределима губе свежину, арому... њихова својства нису уравнотежена. То је проблем који може да се реши само на један начин, пресељавањем у више крајеве, каже Ксави Ермела, управник винарије „Торес сан Мигел“.
У низији, шпански произвођачи уместо комерцијалних врста грожђа обнављају традиционалне врсте, које су напуштене деценијама, али су добро прилагођене надолазећим екстремним временским условима. Те прастаре лозе можда ће бити будућност шпанских винограда.
Коментари