Стижу веганска јаја

Две Францускиње осмислиле су револуционарну веганску замену за јаја. Чудесна јаја (Les Merveilloeufs) настају под надзором стручњака Париске школе за индустријску биологију.

Веганска јаја, која су осмислиле Филипин Солије и Шерилин Тавазук, ускоро – средином године, највероватније – требало би да буду у продаји, преноси Јуро њуз

Уместо кокошјих, Les Мerveilloeufs (кованица настала од речи merveilleux – чудесно и oeufs – јаја) моћи ће да конзумирају они који желе да се хране вегански. 

„Листа састојака и даље се допуњује и ускоро ће бити откривена. За сада највећи део чине махунарке. Испитујемо још прави баланс састојака који би чинио коначну формулу“, откриле су Солијеова и Тавазукова.

Веганска јаја ће се користити потпуно исто као и кокошија. Без проблема моћи ће да се праве кајгане, кувана јаја, колачи са јајима... Ипак, један од изазова су рецепти са пеном од беланаца која и даље није онаква каква би требало да буде.

„Спремне смо да се суочимо и са тим изазовом“, поручују креаторке веганских јаја. 

Када је у питању „паковање“, то јест љуска, стручњаци раде на опцијама које ће бити у складу са еколошким принципима највишег стандарда.

У односу на кокошија јаја, веганска садрже око 10 одсто протеина и масти мање, нису толико калорична и, будући да су од махунарки, имају дијетална влакна. 

За оно што ће највише интересовати конзументе – укус – Солијеова и Тавазукова кажу да је тешко описати, али истичу да ова јаја имају „сумпорастији“ укус од кокошијих.

„Када смо почели са прављењем веганских јаја, најтеже је било копирати то како јаја реагују при кувању“, откриле су научнице и додале да се јаја на која смо навикли користе на толико различитих начина, што компликује процес реплицирања. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво