Цимет, ароматичан и лековит зачин

Данас не можемо да замислимо новогодишње и божићне празнике без мириса цимета. Захваљујући слаткастом мирису и укусу, радо га зими додајемо у топле напитке или у колаче. У једном истраживању цимет је проглашен једним од најздравијих зачина. По својим антиоксидативним моћима иза себе је оставио чак и бели лук, рузмарин, оригано и тимијан.

Овај мирисни зачин се добија од циметовца, врсте дрвета из породице ловора. Оно што називамо циметом заправо је осушена унутрашња кора младих стабала или гранчица. Та кора се суши и увија у мале штапиће пресека око два и по цм. Многи га користе као додатак питама и колачима с јабукама, јер се с тим воћем заиста савршено уклапа. Цимет има и бројна лековита својства. Стручњаци тврде да су корисни цимет у праху, његова етерична уља или штапићи, али истичу да је најбољи цимет Cinnamomum verum (Cinnamomum zeylanicum) пореклом из Шри Ланке (некада Цејлон).

Нутритивна својства и вредности и дозирање

Осим по богатству антиоксиданса, цимет је познат и по обиљу влакана и мангана. Једна супена кашика цимета садржи: 19 килокалорија, 0,3 г беланчевина, 4,1 г дијеталних влакана, 0,1 г масноћа, 1,4 мг мангана (68% дневно препоручене дозе), 77,7 мг калција (8% дневно препоручене дозе), 0,6 мг гвожђа (4% дневно препоручене дозе). Осим тога, цимет садржи и витамине К, Е и Б6, као и минерале: магнезијум, калијум, цинк и бакар. Ипак, не треба претеривати. Стручњаци се слажу да је здрава дневна доза цејлонског цимета отприлике једна-две кафене кашичице. Опрез!
Трудницама је забрањено коришћење етеричног уља цимета, а количина цимета у праху не сме бити већа од пола кафене кашичице!

Од давнина цењени природни лек

Цимет је познат још од библијских времена. У средњем веку био је цењенији од злата, сматран је правим луксузом и статусним симболом. У древној кинеској медицини цимет се примењивао као састојак који греје, окрепљује и прочишћава, помаже код срчаних и плућних обољења, као и код уролошких проблема.

Лековита својства цимета

Захваљујући састојцима као што су полифеноли, флавоноиди и фенолна киселина, цимет спречава оксидативни стрес и оштећења настала деловањем слободних радикала. Због тога је одличан савезник у борби против хроничних обољења.
Бројни флавоноиди смањују упалне процесе у организму. Цимет смањује отицање зглобова и ублажава тегобе оболелих од артритиса.

Користан је и за дијабетичаре јер повећава осетљивост на хормон инсулин и тако регулише глукозу у крви.
Етерично уље цимета (забрањено за труднице!) показало се делотворним код бактеријских инфекција, попут упале грла или пнеумоније. Цимет смирује кашаљ, те помаже и код промуклости.

Зачин јелима

На Западу се цимет најчешће додаје слатким јелима и колачима, а на Истоку зачињеним, пикантним јелима.
Штапићи цејлонског цимета (обично се додају за арому у напитке) могу трајати више од годину дана, док цимет у праху брже губи своју арому (траје до шест месеци) и чува се на тамном и сувом месту.
Цимет се најбоље слаже са јабукама, медом, бананом, бадемима, клинчићем, слатким кромпиром, шаргарепом и бундевом.

Божанствена пита Здравковићка
из бакиног кувара

Ево посластице која је укусна, мирисна, пуна здравих састојака, убрзава метаболизам, подстиче варење и топи масне наслаге. Дакле, можете је јести без гриже савести и током празничног преједања. Приликом печења, кухињу ће испунити мирис цимета, јабука, ђумбира и каранфилчића. За оне који завршавају божићни пост, ова ароматична пита je савршени десерт јер је лагана, здрава и укусна.

Састојци за тесто: 200 г спелтиног брашна, 50 г смеђег шећера, 3 кашике меда,150 г путера, једна кашичица цимета, једна кашичица ђумбира у праху, један цм свежег ђумбира, четвртина кашичице каранфилчића истуцаног у авану, пола кашичице прашка за пециво.

Састојци за надев од јабука: десет јабука, 100 г смеђег шећера, две кашике лимуновог сока, једна кашичица нарендане коре лимуна (само ако је лимун органског порекла!), једна кашика спелтиног брашна.

Припрема: у посуди помешајте брашно, отопљени путер, смеђи шећер, цимет, каранфилчић, млевени ђумбир и прашак за пециво. Добро промешајте, па затим нарендајте корен ђумбира. Изгњечите рукама, ставите у посуду, прекријте фолијом и ставите у фрижидер на пола сата.
Јабуке оперите, ољуштите кору, очистите и исеците на четвртине и осмине. Прелијте их лимуновим соком, наредајте кору лимуна (ако немате лимун органског порекла, додајте једну кафену кашичицу лимуновог сока уместо коре), сипајте шећер, брашно и све измешајте. Изручите масу с јабукама у науљени плех (оквирне димензије 20 x 35 цм или округао пречника око 25 цм).
На јабуке сипајте тесто и равномерно га распоредите. Пеците у добро загрејаној рерни на 180 степени око сат времена. Укусна је и топла, и када се охлади.
Пријатно!

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. јул 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом